Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Σημαντικές πιέσεις υφίστανται οι ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο τους τραπεζικούς τίτλους, μετά την επιχείρηση διάσωσης της Northern Rock από την Bank of England που οδηγεί τον τίτλο σε απώλειες 26% και τον FTSE 100 σε πτώση 2,1%. Πτωτικό άνοιγμα αναμένεται στη Wall, στα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται λίγο πριν το άνοιγμα στρέφονται οι επενδυτές.

Σημαντικές πιέσεις υφίστανται οι ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο τους τραπεζικούς τίτλους μετά την επιχείρηση διάσωσης της Northern Rock από την Bank of England, προκειμένου να περιοριστεί η ”σοβαρή κρίση ρευστότητας”.

Ο τίτλος της Northern Rock, που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στεγαστικών δανείων στη Βρετανία, υποχωρεί 26% χαμηλότερα, συμπαρασύροντας και το δείκτη FTSE που υποχωρεί 2,12% χαμηλότερα στις 6.228 μονάδες. Ο DAX υποχωρεί 1,14% στις 7.453 μονάδες και ο CAC χάνει 1,22% στις 5.497 μονάδες.

Στις πιέσεις συμβάλλουν οι τραπεζικοί τίτλοι, ειδικά μετά την υποβάθμιση της Societe Generale για τις μετοχές της Credit Suisse και της UBS.

Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλει και η διαμόρφωση της πετρελαϊκής τιμής σε νέα υψηλά, με το Brent να υποχωρεί ελαφρώς, διαμορφούμενο πάντως στα 79,5 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου αντισταθμίζει κάπως το ισχυρότερο ενεργειακό κόστος.

Εν τω μεταξύ, πτωτικό άνοιγμα, κλίμακας 0,40-0,80% δείχνουν τα futures της αμερικανικής αγοράς, μια εικόνα όμως που ενδέχεται να αλλάξει εάν τα σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται λίγο πριν το άνοιγμα, αποδειχθούν υποστηρικτικά στο σενάριο μείωσης επιτοκίων.

Ειδικότερα, αναμένεται ανακοίνωση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών β’ τριμήνου των ΗΠΑ (εκτίμηση -190 δισ. δολάρια), το δείκτη τιμών εισαγωγών Αυγούστου (εκτ. 0,2%), τις λιανικές πωλήσεις Αυγούστου (εκτ. 0,5%) και τη βιομηχανική παραγωγή Αυγούστου (εκτ. 0,3%).

Αμέσως μετά το άνοιγμα αναμένεται η δημοσιοποίηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan (εκτ. 83,5) και των αποθεμάτων των επιχειρήσεων τον Ιούλιο (εκτ. 0,3%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v