Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βαθιά ανάσα” ευρωαγορών με στήριξη από ενέργεια

Η στήριξη από τον πετρελαϊκό κλάδο, ευοίωνες εταιρικές ειδήσεις αλλά και, κυρίως, η προσδοκία μεγάλης μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων δημιουργούν συνθήκες αισθητής ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ελαφρώς ανοδικά και τα futures της Wall.

Η στήριξη από τους ενεργειακούς κλάδους, ευοίωνες εταιρικές ανακοινώσεις αλλά και, κυρίως, η προσδοκία μεγάλης μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων δημιουργούν συνθήκες αισθητής ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 1,27% στις 6.211 μονάδες, ο DAX 0,96% στις 7.466 μονάδες και ο CAC 1,26% στις 5.455 μονάδες.

Πρωταγωνιστούν στην άνοδο οι ενεργειακές μετοχές μετά την άνοδο του πετρελαίου σε απόσταση 50 σεντς από το ιστορικό ρεκόρ.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση του OPEC που θα καθορίσει τα επίπεδα παραγωγής ”μαύρου χρυσού” και θα κινήσει τα νήματα στις ενεργειακές αγορές.

Η Eni ενισχύεται 1,3% και η Total 1,1%.

Κατά τα λοιπά, η Ericsson αποκομίζει τα μεγαλύτερα κέρδη ενός μήνα (2,7%) μετά την πρόβλεψη ότι η ανάκαμψη θα παραμείνει ”εύρωστη” στο γ’ τρίμηνο.

Η KPN εκτινάσσεται 3% μετά την αναβάθμιση της σύστασης της Merrill Lynch για τη μετοχή της και η Tesco 1,7% μετά την αναβάθμιση από τη Lehman Brothers.

Η MAN κερδίζει 1,5% καθώς ανακοίνωσε αύξηση της ζήτησης εμπορικών οχημάτων 38% στο έτος έως τον Αύγουστο.

Η ArcelorMittal αντιδρά με κέρδη 1,7% στην ανακοίνωση αύξησης των αποστολών χάλυβα κατά 20% και πλέον έως το 2012.

Η Merck κερδίζει 4,5% και η Cairn Energy 2,9%.

Το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στις εξελίξεις όσον αφορά στην αμερικανική οικονομία και οι επενδυτές επιχειρούν να τακτοποιήσουν τις θέσεις τους εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Federal Reserve για τα επιτόκια των ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανόν να προχωρήσει σε μεγάλη μείωση, κατά 0,50 μονάδα, των επιτοκίων, για να αποτρέψει τη διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση.

Για τη σημερινή συνεδρίαση, ήπια άνοδο προοιωνίζονται για το άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street οι αγορές futures. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v