Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής για τα επιτόκια στις ευρωαγορές

Αρνητικά πρόσημα επικρατούν στις ευρωαγορές, με τις πιέσεις να επιστρέφουν στον τραπεζικό κλάδο, καθώς αναβιώνουν οι ανησυχίες για την πιστωτική κρίση. Πτωτικό αναμένεται το άνοιγμα της Wall, με το βλέμμα στραμμένο στη δημοσιοποίηση της έκθεσης Beige Book της Fed.

Αρνητικά πρόσημα επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις πιέσεις να επιστρέφουν στον τραπεζικό κλάδο, καθώς αναβιώνουν οι ανησυχίες για το μέγεθος της πιστωτικής κρίσης.

Οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί εν όψει κρίσιμων στατιστικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία και των συνεδριάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της βρετανικής ΒοΕ και της αμερικανικής Fed.

Η τραπεζική πτώση ισοσκελίζει την άνοδο των ενεργειακών τίτλων, που ενισχύονται στον απόηχο της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,29% στις 6.369 μονάδες, ο DAX 0,43% στις 7.688 μονάδες και ο CAC 0,49% στις 5.633 μονάδες.

Η Bradford & Bingley, που παρέχει το 1/5 των πιστώσεων στους Βρετανούς κτηματομεσίτες, διολισθαίνει 1,7% μετά την υποβάθμιση σε ”υποστάθμιση” από τη Lehman Brothers.

Στον αντίποδα, η Statoil κερδίζει 1,8% μετά την αναβάθμισή της από τη Citigroup.

Η Hochtief κερδίζει 1,5% μετά την προσφορά για την επιχείρηση real-estate ”Aurelis” της Deutsche Bahn στο 1,6 δισ. ευρώ.

Η ArcelorMittal υποχωρεί 1,2% μετά την ανακοίνωση ότι θα αγοράσει τα ορυχεία σιδηρομευταλλεύματος Wabush Mines στον Καναδά.

Η Michelin υποχωρεί 1,5% εξαιτίας της αναρρίχησης των τιμών ελαστικού στις ασιατικές συναλλαγές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου, επιφυλάσσονται όμως αναμένοντας κρίσιμα στοιχεία για την απασχόληση.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη, καθώς και της βρετανικής ΒοΕ, από την οποία ζητείται να παρέμβει στην αγορά μετά τη δυσκαμψία στη διεθνή διατραπεζική αγορά, που ώθησε το τρίμηνο επιτόκιο Libor της στερλίνας στο 6,7975%, πάνω από 100 μονάδες βάσης, υψηλότερα από το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας (5,75%) και στο υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 1998.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, με το βλέμμα στραμμένο στη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Fed, Beige Book, για την αμερικανική οικονομία αλλά και στις στατιστικές ανακοινώσεις της ημέρας, που περιλαμβάνουν τις αιτήσεις κτηματικών δανείων Αυγούστου και τα μεγέθη αδιάθετων οικιών Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v