«Βουτιά» στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το ελληνικό «όχι»

Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές λόγω του "όχι", που όμως περιορίζονται μετά την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη. Ισχυρό πλήγμα για τις τραπεζικές μετοχές, ιδιαίτερα της ευρωπεριφέρειας, με πτώση έως 4,4%. Στο 47% εκτινάχθηκε η απόδοση του ελληνικού 3ετούς. Πτώση δείχνουν τα futures της Wall.

Το ηχηρό «χαστούκι» του «όχι» που είπαν οι Έλληνες στα μέτρα λιτότητας προβληματίζει έντονα τις ευρωαγορές, ωστόσο η πτώση περιορίζεται μετά την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, που δημιουργεί ελπίδες για τις διαπραγματεύσεις.

Ο δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με απώλειες 1% στις 379,4 μονάδες, ο FTSE 100 με απώλειες 1,1%, ο CAC με πτώση 2,2% και ο δείκτης DAX με πτώση 2%. Οι απώλειες περιορίζονται αυτήν την ώρα στο 1,2% για τον DAX (10.924 μονάδες), στο 14% για τον CAC (4.742 μονάδες) στο 0,5% για τον FTSE 100 (6.553 μονάδες) και στο 0,89% για τον Stoxx 600 στις 380 μονάδες.

"Βουτιά" 2,51% για τον ιταλικό δείκτη FTMIB στις 21.942 μονάδες, 2,7% για τον πορτογαλικό PSI στις 5.428 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κατά 1,73% κινείται ο ισπανικός IBEX στις 10.593 μονάδες.

Σημαντικό πλήγμα δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές της Banco Comercial Portugues να χάνουν 4,4%, της Deutsche Bank 2,7%, της Santander 2,6%, της BBVA 2,2%, της ING 2,4%, της Unicredit 3,8% και της Intesa Sanpaolo 3,6%. Η Banca Monte dei Paschi di Siena κατέγραφε πτώση έως και 7% με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να αποφασίσουν την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Στο "κόκκινο" θα ξεκινήσει και η συνεδρίαση στη Wall Street, όπως δείχνουν τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, που υποχωρούν έως και 0,8%.

 

Πτώση και στο πετρέλαιο

Οι αυξημένοι φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μετά το «όχι», εντείνουν την αποστροφή προς την ανάληψη ρίσκου στις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων, με τις τιμές του πετρελαίου να καταγράφουν σημαντική πτώση, ενώ ακόμα και ο χρυσός, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, καταγράφει οριακές κινήσεις.
Τα futures του αμερικανικού αργού (παράδοση Αυγούστου) υποχωρούν κατά 4,3% στα 54,5 δολάρια του βαρέλι και του Brentk κατά 2,2% στα 59 δολάρια, ενώ ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 1.163,1 δολάρια η ουγκιά.

Στο 47% το yield του ελληνικού 3ετούς, πτώση για το ευρώ

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού να κινείται στο 2,34%, του ισπανικού στο 2,32% και του πορτογαλικού στο 3,06%, ενώ η απόδοση του ελληνικού 3ετούς εκτινάχθηκε στο 47%, του 5ετούς στο 31% και του 10ετούς στο 17%

Το ευρώ έκανε «βουτιά» έναντι του δολαρίου με τη δημοσιοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αργότερα όμως, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του κ. Βαρουφάκη ανέκαμψε στα 1,1060 δολάρια.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, καθώς οι  επενδυτές φοβούνται νέα κρίση στην ευρωζώνη λόγω του ελληνικού "όχι", με τον δείκτη Nikkei να κλείνει με απώλειες 2,08%, τον δείκτη Hang Seng να κάνει "βουτιά" άνω του 4%, ενώ έντονες ήταν οι διακυμάνσεις στους κινεζικούς δείκτες -με τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο η κεντρική τράπεζα της χώρας να παρέχουν στήριξη σε Shanghai Composite και CSI.


Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Ο συντάκτης της Citi στο πρωινό ενημερωτικό του οίκου αναφέρει πως οι Έλληνες ψήφισαν την απόρριψη των όρων της διάσωσης που είχαν ήδη εν μέρει αποσυρθεί. Έτσι θα υπάρξουν περαιτέρω οξύθυμες διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ, όμως αυτή η διαδικασία θα παραμείνει πιο αργή και πιο επώδυνη απ' όσο η αναδιαπραγμάτευση του εταιρικού χρέους. ο λόγος είναι πως οι επιπτώσεις της πτώχευσης για τους πιστωτές είναι δυνητικά πιο επιβλαβείς. Ωστόσο, η κατάσταση δεν συγκρίνεται με την κατάρρευση της Lehman.

Θα είναι μια μέρα για γερά νεύρα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Όμως οι περισσότεροι διεθνείς επενδυτές ανησυχούν λιγότερο για την Ελλάδα απ' ότι για την Κίνα, όπου οι αρχές παρενέβησαν για να περιορίσουν την πτώση των κινεζικών μετοχών, τονίζει η Citi.

 «Το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, που τώρα είναι πλέον μακράν το πιθανότερο αποτέλεσμα», σχολιάζει ο Erik Nielsen της UniCredit. «Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει εντός ημερών ή εβδομάδων, όμως δεν θα είναι μια ομαλή διαδρομή για την εισαγωγή ενός νέου νομίσματος. Θα είναι χάος με πολιτικές επιπτώσεις».

«Από καιρό υποστηρίζουμε πως η μέρα που η ΕΚΤ θα κόψει τον ELA είναι, de facto, η μέρα που η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ», είχε σχολιάσει πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος η οικονομολόγος της Societe Generale Michala Marcussen. Κατά την ίδια πάντως, η ΕΚΤ θα περιμένει μέχρι να έχουν εξαντληθεί τελείως οι διαπραγματεύσεις, προτού τραβήξει την πρίζα.

«Η κρίση τραπεζικής ρευστότητας πιθανότατα θα μετατραπεί σε κρίση φερεγγυότητας άπαξ και η ΕΚΤ κλείσει τον ELA, πιθανότατα όχι αργότερα από τις 20 Ιουλίου», σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης της Barclays. «Τα δημοσιονομικά προβλήματα θα γίνονταν εντονότερα, η κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να εκδώσει IOUs, που στην ουσία γίνονται παράλληλο νόμισμα. Ένα νέο νόμισμα από την Τράπεζα της Ελλάδας είναι πιθανό να γίνει απαραίτητο προκειμένου και να δοθεί ρευστότητα στις τράπεζες αλλά και να ανακεφαλαιοποιηθούν».

Πάντως, η Barclays θεωρεί πως ενδεχομένως μπορεί να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και πως Ευρώπη και Ελλάδα θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα με τους όρους του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, Claus Visten, έγραψε σήμερα το πρωί πως ενώ θεωρεί ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, ωστόσο «αυτή η υπόθεση είναι γεμάτη αβεβαιότητα». Η αβεβαιότητα, κατά τον ίδιο, αφορά τις κυβερνήσεις του Τσίπρα και της Μέρκελ. «Το τζογάρισμα του ΣΥΡΙΖΑ πως ένα «όχι» θα αναγκάσει τους ευρωπαίους ηγέτες να «σεβαστούν» την ελληνική δημοκρατία είναι παράτολμο. Αν η γερμανική κυβέρνηση θεωρήσει πως η εντολή της είναι να τηρήσει σκληρή στάση, τότε το Grexit είναι η μόνη επιλογή που μπορούμε να δούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ηγεσία της Ελλάδας».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v