Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Οι αρχικές πιέσεις περιορίστηκαν, αλλά δεν έχουν γυρίσει όλοι οι δείκτες σε θετικό πρόσημο, ενώ είναι έντονος ο προβληματισμός για τη μεγάλη άνοδο του ενιαίου νομίσματος που ξεπέρασε τα 1,12 δολ. Έντονες ρευστοποιήσεις κερδών εξακολουθούν να καταγράφονται στον τεχνολογικό κλάδο μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Nokia.
Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,21% στις 11.456 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,17% στις 5030 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,02% στις 6.948 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,12% στις 11.365 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κέρδη 0,71% στις 6053 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSEMIB κινείται οριακά υψηλότερα κατά 0,08% στις 23.014 μονάδες.
Ο FTSEurofirst 300 υποχωρεί κατά 0,36% στις 1,156 μονάδες και φαίνεται πως θα κλείσει τον Απρίλιο με απώλειες της τάξεως του 0,3%. Θα είναι ο πρώτος μήνας απωλειών για τις ευρωπαϊκές αγορές κατά τη διάρκεια του 2015.
Περιορισμένες κινήσεις καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street
Η μετοχή της Nokia καταγράφει «βουτιά» 10% καθώς η φινλανδική εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών στο βασικό τομέα των δραστηριοτήτων της, τον κλάδο εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Η εξέλιξη αυτή συμπαρέσυρε πτωτικά ευρύτερα τον κλάδο. Η μετοχή της Alcatel υποχωρεί κατά 6%, ενώ ο STOXXEurope 600 Tech καταγράφει απώλειες 1,3%.
«Το κυρίαρχο θέμα στις αγορές είναι η συνεχιζόμενη στροφή από τοποθετήσεις που μέχρι πρότινος θεωρούνταν κερδοφορίες, αλλά στις οποίες αδιαμφισβήτητα υπήρξε κορεσμός» σχολιάζουν οι FinancialTimes, θυμίζοντας ότι ο γερμανικός DAX 30 όπως και ο βρετανικός FTSE 100 βρέθηκαν κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις σε ιστορικά υψηλά, με στήριξη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αντίστοιχα, τα 10ετή γερμανικά ομόλογα βρέθηκαν να τελούν υπό διαπραγμάτευση με ιστορικά χαμηλές αποδόσεις, που πλησίαζαν σε μηδενικό επίπεδο (άγγιξαν το 0,05%). Σήμερα, ενισχύονται κατά 12 μονάδες βάσης στο 0,28%.
Οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος επίσης δημιουργούν νευρικότητα στα χρηματιστήρια. Το ευρώ ενισχύεται κατά 0,7%, περνώντας το φράγμα των 1,12 δολ. κυρίως λόγω των απογοητευτικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, αλλά και των ανακοινώσεων της Fed. Έτσι, ο δείκτης δολαρίου που είχε βρεθεί το Μάρτιο σε υψηλό 12 ετών αγγίζοντας το 109,39, σήμερα αγγίζει το 95,66.
Η απότομη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας αποδεικνύεται καταλύτης για την αλλαγή του κλίματος. Οι επενδυτές άλλωστε, διαβλέπουν ότι παράλληλα και η κινεζική οικονομία κατεβάζει επικίνδυνα ενώ η ευρωζώνη φαίνεται πως βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις για ύστατη λύση στο ελληνικό ζήτημα.
Τα μηνύματα από την οικονομία της ευρωζώνης πάντως είναι ικανοποιητικά. Μετά από τέσσερις μήνες αποπληθωρισμού, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε μηδενική μεταβολή τον Απρίλιο, ενώ η ανεργία έμεινε αμετάβλητη στο 11,3%.
«Οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει ξεκάθαρα σε θετικό έδαφος το δεύτερο μισό του 2015» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται στις προσδοκίες για την πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού. «Πράγματι, κάποιοι έχουν αρχίσει να αμφισβητούν εάν θα χρειαστεί να συνεχίσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μετά το Σεπτέμβριο του 2016».