Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθωτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες στη Γηραιά Ήπειρο. Τα βλέμματα στην ΕΚΤ. Νέο ιστορικό χαμηλό για τα γερμανικά Bund. Προβληματισμός για τα εταιρικά αποτελέσματα στη Wall. Πρωταγωνιστές της συνεδρίασης Nokia και Alcatel Lucent.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης με ενδείξεις κόπωσης μετά τα πρόσφατα ρεκόρ και ενώ η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην ΕΚΤ αλλά και στις ανησυχίες για την πορεία των εταιρικών κερδών της Wall Street.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,48% στις 12.278 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,48% στις 5228 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,22% στις 7.081 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,01% στις 11.746 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,82% στις 6261 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,13% στις 23.736 μονάδες.  

Ο FTSE Eurofirst 300, υποχωρεί κατά 0,4% από τα υψηλά 15 ετών, παρά την είδηση για ένα ακόμη μεγάλο deal στη Γηραιά Ήπειρο μεταξύ Nokia και Alcatel-Lucent.

Οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ. Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν πως η δραματική μείωση των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων ενδεχομένως να επιβάλει αλλαγές στην στρατηγική του Μάριο Ντράγκι για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχωρούν σε νέο ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 0,137% και πολλοί θεωρούν ότι σύντομα θα βρεθούν σε αρνητικό έδαφος.

Παράλληλα, τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street καταγράφουν οριακές κινήσεις καθώς επικρατεί προβληματισμός για την πορεία των εταιρικών κερδών. Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη πρώτου τριμήνου των εταιρειών που μετέχουν στον S&P 500 έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά από την 1η Ιανουαρίου. Η Thomson Reuters μάλιστα κάνει λόγο για μείωση των εταιρικών κερδών κατά 2,9% σε ετήσια βάση.

Στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου πάντως, η προσοχή εστιάζεται στις μετοχές των Nokia και Alcatel Lucent καθώς η φινλανδική εταιρεία επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις του γαλλο-αμερικανικού ομίλου. Η μετοχή της Nokia καταγράφει βουτιά 6,6% ενώ της Alcatel - Lucent άλμα 14%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v