Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο ιστορικό υψηλό η Ευρώπη – Ράλι στις ενεργειακές

Ρεκόρ για τον Stoxx Europe 600 στις 405,50 μονάδες. Φωτιά στον ενεργειακό κλάδο με το deal των 70 δισ. μεταξύ Shell και BG Group. Πέρασε τις 7.000 μονάδες το Λονδίνο. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Με στήριξη από το νέο mega deal στον ενεργειακό κλάδο, οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν το ράλι που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους. Η ανακοίνωση της Royal Dutch Shell για την εξαγορά της BG Group επαναδραστηριοποίησε το επενδυτικό ενδιαφέρον. Έτσι, ενώ στις αρχές της εβδομάδας επικρατούσε τάση ρευστοποίησης των κερδών που έχουν επιτευθχεί το 2015 (με κινητήριο δύναμη… το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ), οι επενδυτές τώρα επιστρέφουν.

Ο γαλλικός CAC 40 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 5.151 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,69% στις 7.008 μονάδες. Εξαίρεση αποτελεί ο γερμανικός DAX 30 που υποχωρεί 0,23% στις 12.095 μονάδες, καθώς απογοήτευσε η μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απ[ώλειες 0,27% στις 11.699 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1% στις 6.153 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα 0,08% στις 23.725 μονάδες. 

Ο Stoxx Europe 600, σύμφωνα με τα στοιχεία της  FactSet, βρίσκεται σε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύεται κατά 0,3% στις 405,50 μονάδες.

Η μετοχή της BG Group καταγράφει άλμα 37% καθώς ανακοινώθηκε η συμφωνία με τον αγγλο-ολλανδικό όμιλο για την εξαγορά της έναντι 70 δισ. δολ. Η είδηση έχει δώσει ώθηση ευρύτερα στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου με πολλούς αναλυτές να προβλέπουν νέο κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών παρόμοιο με εκείνο της δεκαετίας του 1990. Έτσι, o δείκτης Stoxx Energy ενισχύεται κατά 5,3% η μετοχή της Tullow Oil καταγράφει ράλι 10,8%, της ΒΡ άνοδο 3,3% και της Repsol κέρδη 1,8%.

Και δεν είναι μόνο ο ενεργειακός κλάδος που "προσφέρει" τέτοιες ειδήσεις. Μία ημέρα νωρίτερα, ανακοινώθηκε πως η FedEx βρίσκεται σε διαπραγματέυσεις για την εξαγορά της ΤΝΤ Express έναντι 4,4 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και ο κλάδος των media με τα σενάρια που κυκλοφορούν για ενδιαφέρον εξαγοράς του τηλεοπτικού δικτύου Sky από το γαλλικό όμιλο Vivendi. 

Στον αντίποδα, πτωτικά κινούνται οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών καθώς οι επενδυτές κλειδώνουν τα κέρδη που έχει καταγράψει ο συγκεκριμένος κλάδος, ενώ ορισμένοι αναλυτές θέτουν θέμα υψηλής αποτίμησης. Έτσι, η μετοχή της Peugeot υποχωρεί κατά 2,7% και της BMW κατά 2,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v