Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Με το δεξί ανοίγουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το καθολικό Πάσχα. Θετικά τα μηνύματα από την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου και τους δείκτες ΡΜΙ. Νέα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed με τα στοιχεία της ανεργίας. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Με διάθεση ανάληψης ρίσκου επιστρέφουν οι επενδυτές από τις διακοπές του καθολικού Πάσχα. Μετά την άνοδο στη Wall Street και την Ασία και οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται ανοδικά καθώς αναθεωρούνται τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων.

Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1% στις 12.086 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,33% στις 5141 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,19% στις 6.915 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,91% στις 11.717 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,73% στις 6079 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1.3% στις 23.612 μονάδες.

Tα μηνύματα από την οικονομία της ευρωζώνης είναι ευνοϊκά. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ για τις δραστηριότητες του ιδιωτικού κλάδου Γερμανίας αποδείχθηκε υψηλότερος των εκτιμήσεων καθώς άγγιξε το 55,4 έναντι αρχικής ένδειξης στο 55,3.

Νωρίτερα  στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,25%.

Στη Wall Street, τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών κινούνται σταθεροποιητικά μετά την χθεσινή άνοδο. Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,66% στις 17.880,85 μονάδες. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση στις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία που απογοήτευσαν. Ειδικότερα, οι νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο ανήλθαν στις 126.000 έναντι 245.000 τον προηγούμενο μήνα στις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης θα βάλουν "φρένο" στον ενθουσιασμός της Fed να προχωρήσει σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων. Η πιθανή καθυστέρηση αναμένεται να έχει θετικό αντίχτυπο στις μετοχές.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Fed, William Dudley, «η χρονική στιγμή της αύξησης των επιτοκίων παραμένει αβέβαιη καθώς η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να παρακολουθήσει εάν η απροσδόκητη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας προμηνύει επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας».

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση πάντως, τα μάτια ήταν στραμμένα στην κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 2,25% - όπως αναμενόταν. Στην σχετική ανακοίνωση πάντως, η RBA επανέλαβε ότι «ενδεχομένως να κριθεί απαραίτητο να υπάρξει μείωση επιτοκίων το επόμενο διάστημα» και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επόμενη μείωση επιτοκίων θα γίνει το Μάιο. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v