Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση μετά τα ρεκόρ στις ευρωαγορές

Σε χαμηλότερα επίπεδα οι ευρωαγορές, μετά από κέρδη άνω του 20% στο έτος, που τις οδηγούν σε νέα ιστορικά υψηλά. Πιέσεις για μέταλλα λόγω κινεζικών μάκρο. Ανακάμπτει το πετρέλαιο. Οριακές κινήσεις για ευρώ και χρυσό.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν τη Δευτέρα οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας που οδήγησαν τις αγορές σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ο Stoxx 600 έκλεισε τελικώς με οριακή άνοδο 0,2%, με τους επενδυτές να προβληματίζονται από την βουτιά στις κινεζικές εξαγωγές το Μάρτιο, αλλά και τις νέες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δείχνουν επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.  

Ο γερμανικός DΑΧ εμφάνισε πτώση 0,29% στις 12.339 μονάδες ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,36% στις 7.064 μονάδες. 

Οριακή άνοδο 0,2% εμφάνισε ο CAC 40 στο Παρίσι, στις 5.254 μονάδες.

Τις χειρότερες επιδόσεις εμφάνισε ο κλάδος ορυκτών και μεταλλείων, λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας στην κινεζική ζήτηση, αλλά και μετά την υποβάθμιση του κλάδου από τη Citi. Ισχυρές απώλειες άνω του 2% για τον κολοσσό του κλάδου BHP Billiton.

Σημειώνεται ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 καταγράφει κέρδη άνω του 20% εφέτος, καθώς η βελτίωση στην οικονομία της ευρωζώνης αλλά και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ οδηγεί φρέσκα κεφάλαια στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Εν τω μεταξύ, ανακάμπτει με άνοδο 1,3% η τιμή του πετρελαίου, στα 52,35 δολάρια το βαρέλι. Στα 59,54 δολάρια με άνοδο 1% το πετρέλαιο τύπου Brent.

Οριακά υψηλότερα από τα 1.200 δολάρια, στα 1.205 δολάρια την ουγκιά διαπραγματεύεται ο χρυσός με οριακά κέρδη. 

Σταθεροποιητικά, στο 1,06 δολάριο, η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος με το ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v