Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι αγορές της Ευρώπης

Στο κόκκινο οι δείκτες του ευρωπαϊκού "πυρήνα" ενώ η περιφέρεια συνεχίζει ανοδικά. Οι δηλώσεις Ντράγκι που οδήγησαν το ευρώ σε χαμηλό 4,5 ετών και πτωτικά τα yield του Νότου. Απογοητεύουν τα στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης. Στο στόχαστρο η RBS.

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά το θετικό άνοιγμα στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου. Από τη μία πλευρά, οι δηλώσεις Ντράγκι που οδήγησαν το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4,5 ετών κι από την άλλη τα απογοητευτικά στοιχεία για την ευρωζώνη που δημιουργούν νέο προβληματισμό για την Ευρωζώνη.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,6% στις 9746 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,29% στις 4260 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,24% στις 6.752 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,61% στις 10.342 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,68% στις 4831 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,61% στις 19.128 μονάδες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο χρηματοοικονομικός κλάδος που ευνοείται από τις τελευταίες δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, αλλά και ο ενεργειακός καθώς η τιμή του πετρελαίου Brent βρίσκεται πάνω από τα 57 δολ. ανά βαρέλι

Το ευρώ υποχωρεί στα 1,2035 δολ. που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. Πτωτικές τάσεις καταγράφει και το κόστος δανεισμού των χωρών της περιφέρειας καθώς ο Μάριο Ντράγκι εμμέσως πλην σαφώς δεσμεύθηκε για νέα μέτρα κατά του αποπληθωρισμού από τις αρχές του 2015. Σημειώνεται πως η επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου.

Έτσι, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ισπανίας υποχώρησαν κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,53%, ενώ το spread με τα γερμανικά ομόλογα βρέθηκε για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2010 κάτω από τις 100 μονάδες βάσης.  Το 10ετές yield της Ιταλίας επίσης υποχωρεί κατά 7 μονάδες βάσης στο 1,81% και της Πορτογαλίας κατά 9 μονάδες βάσης στο 2,60%.

Από το μέτωπο της οικονομίας πάντως, οι ειδήσεις δεν ήταν ενθαρρυντικές. Η τελική μέτρηση για το δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης του Δεκεμβρίου ορίστηκε στο 50,6 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 50,8, ενώ η Markitεκτιμά πως η ευρωζώνη κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2014. "Οι δραστηριότητες στον κλάδο μεταποίησης της ευρωζώνης έμειναν λίγο ή πολύ στάσιμες το Δεκέμβριο, ολοκληρώνοντας έναν χρόνο που ξεκίνησε με μία υποσχόμενη ανάκαμψη η οποία τελικά έσβησε και πάγωσε το δεύτερο εξάμηνο το έτους" δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, ο επικεφαλής ανάλυσης της Markit ανακοινώνοντας τους τελευταίους δείκτες δραστηριοτήτων το έτους. 

Κάθετη πτώση 2,2% καταγράφει η μετοχή της RoyalBankofScotland καθώς δημοσίευμα των Times αποκαλύπτει πως η βρετανική τράπεζα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με νέο πρόστιμο ύψους 5 δισ. στερλινών (7,77 δισ. δολ) για την εμπλοκή της στο πολύκροτο σκάνδαλο με τους τοξικούς ενυπόθηκους τίτλους των ΗΠΑ, που οδήγησαν στην χρηματοοικονομική κρίση. Το δημοσίευμα προσθέτει πως η RBS έχει προβλέψεις 1,9 δισ. στερλινών για αυτό το διακανονισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v