Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηνεμία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οριακές κινήσεις σε Παρίσι, Φρανκφούρτη. Οι επενδυτές περιμένουν τα κρίσιμα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ και ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Σε τροχιά εταιρικών αποτελεσμάτων οι αγορές. Ξεχωρίζουν ArcelorMittal,Vestas και Allianz.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης μία ημέρα μετά τις δεσμεύσεις του Μάριο Ντράγκι και ενώ η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται οριακά κατά 0,06% στις 9382 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,12% στις 4222 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,58% στις 6.589 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει οριακή άνοδο 0,03% στις 10.264 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,08% στις 5173 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,03% στις 19.291 μονάδες.

Σε καταλύτη για τη σημερινή συνεδρίαση ενδέχεται να αναδειχθούν τα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 231.000. Το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι έμεινε αμετάβλητο στο 5,9% που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο 6 ετών. Εάν τα στοιχεία αποδειχθούν καλύτερα των εκτιμήσεων, τότε ενδέχεται η αντίδραση της αγοράς να είναι αρνητική καθώς θα δοθεί νέα τροφή στα σενάρια για εσπευσμένη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. «Η αγορά τοποθετείται για πολύ καλά μεγέθη» εξηγεί ο Κρις Γουέστον, της IG Markets.

Πέραν των οικονομικών μεγεθών, οι αγορές κινούνται επίσης σε τροχιά εταιρικών αποτελεσμάτων. Ξεχωρίζει η μετοχή της ArcelorMittal. Η μετοχή της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο ενισχύεται κατά 3,6% καθώς ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς. Κέρδη 3,7% καταγράφει και η μετοχή της Allianz που ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει μεγαλύτερο μέρισμα, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει με την Pimco. Ράλι της τάξεως του 8,5% καταγράφει και η μετοχή της Vestas Wind Systems καθώς η δανέζικη εταιρεία αιολικών τουρμπίνων προχώρησε σε αναβάθμιση στόχου για τις πωλήσεις του 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v