Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ευρεία άνοδος στη Γηραιά Ήπειρο μετά την υποχώρηση της χθεσινής συνεδρίασης. Κάτω από το $1,25 το ευρώ, καθώς η προσοχή στρέφεται στην ΕΚΤ. ΣΣε χαμηλό 4ετίας πετρέλαιο και χρυσός. Θετικό πρόσημο και στα futures της Wall.

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με στήριξη από την εικόνα που παρουσιάζουν τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο γερμανικός DAX 30 κατά 1,24% στις 9280 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,36% στις 4186 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,93% στις 6.514 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,9% στις 10.246 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,97% στις 5160 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,98% στις 19.310 μονάδες.

Θετικό πρόσημο καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Το ευρώ κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση και υποχωρεί κάτω από τα 1,25 δολ., (1,2476 δολ) καθώς υπήρξαν νέες αρνητικές εκπλήξεις για την οικονομία της ευρωζώνης, που αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ αποδείχθηκε χαμηλότερος των προσδοκιών, ενώ παράλληλα οι λιανικές πωλήσεις βούλιαξαν κατά 1,3% το Σεπτέμβριο. «Οι επενδυτές περιμένουν να δουν και πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αλλά αυτό παραμένει αμφίβολο» εξηγεί ο Σταν Σαμού της IG και συμπληρώνει: «Είναι μάλλον απίθανο να υπάρξουν εκπλήξεις στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ».

Οι εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος και ειδικότερα η αναρρίχηση του δείκτη δολαρίου σε νέο υψηλό 4,5 ετών, επηρεάζουν και την αγορά εμπορευμάτων, με πετρέλαιο και χρυσό να κατρακυλούν σε νέα χαμηλά 4ετίας. Η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί κάτω από τα 82 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η τιμή spot του χρυσού καταγράφει απώλειες 2% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010. 

Παράλληλα, η εικόνα από τα εταιρικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντική. Ξεχωρίζουν οι μετοχές των Natixis, Marks & Spencer και Hannover Re με ισχυρά κέρδη καθώς ανακοίνωσαν αποτελέσματα τριμήνου υψηλότερα των προσδοκιών. Η μετοχή της Natixis ενισχύεται κατά 2,3%, της Marks & Spencer καταγράφει ράλι 8,2% και η Hannover Re κατά 1,3%. Άνοδο 2,1% καταγράφει και η μετοχή της ING καθώς ο ολλανδικός χρηματοπιστωτικός όμιλος δήλωσε πως θα πληρώσει και την τελευταία οφειλή προς το δημόσιο, έξι χρόνια μετά την κρατική στήριξη που είχε λάβει. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v