Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Θετικό πρόσημο για όλους τους ευρωπαϊκούς δείκτες αλλά περιορισμένες κινήσεις. Θετικά μηνύματα για το διεθνές εμπόριο από Κίνα και Γερμανία. Μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων. Ξεχωρίζουν Aviva, Deutsche Telekom, Commerzbank.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στα στοιχεία για το διεθνές εμπόριο που βελτιώνονται.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,88% στις 8333 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,72% στις 4067 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,3% στις 6531 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,93% στις 8654 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,14% στις 5800 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,08% στις 17.019 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Θετική έκπληξη αποτελούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα για το εμπορικό ισοζύγιο του Ιουλίου. Σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αυξήθηκαν κατά 5,1% ενώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα είχαν μειωθεί κατά 3,1%. Οι εισαγωγές, οι οποίες είχαν μειωθεί κατά 0,7% τον προηγούμενο μήνα, τον Ιούλιο κατέγραψαν άλμα 10,9% που αντικατοπτρίζει και την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης στην Κίνα.

«Τα στοιχεία είναι πολύ καλύτερα από ότι περίμενε η αγορά και το γεγονός ότι οι αγορές ήταν τόσο καλύτερες θα στηρίξει το ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο» υποστηρίζει ο Άντριου Σάλιβαν, της Kim Eng Securities

Θετικά είναι και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν γα το γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο και τα οποία επιβεβαιώνουν την – αργή έστω- ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Οι εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 0,6% σε μηνιαία βάση σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,8% σε μηνιαία βάση.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Aviva η οποία καταγράφει μίνι ράλι 5.6% καθώς η ασφαλιστική εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία, βάσει των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Άνοδο μεγαλύτερη του 4% καταγράφει επίσης η μετοχή της Commerzbank. Η γερμανική τράπεζα παρά τη συρρίκνωση των κερδών κατά 84%, ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις – πολύ χαμηλές- προσδοκίες των αγορών. Ανοδικά κινείται και η μετοχή της Deutsche Telekom με κέρδη 3,5% καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου ικανοποίησαν τους επενδυτές.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και ειδικότερα σε ότι αφορά την ανεργία, που κατά δήλωση Ben Bernanke είναι ο παράγοντας που θα κρίνει την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Αυτή την εβδομάδα, αρκετά στελέχη της Fed έσπευσαν να προειδοποιήσουν τις αγορές πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ορισμένοι μάλιστα δήλωσαν πως η αντίστροφη μέτρηση μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και το Σεπτέμβριο. Έτσι, τα εβδομαδιαία στοιχεία που ανακοινώνονται σήμερα για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v