Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικά οι ευρωαγορές και μετά την ΒοΕ

Οι δηλώσεις στελεχών της Fed προβληματίζουν τις αγορές. Βλέπουν επιβράδυνση της ποσοτικής χαλάρωσης από το Σεπτέμβριο. Αρνητικό πρόσημο για τους ευρωδείκτες και κάθετη πτώση 4% στο Τόκιο. Αμετάβλητα μέχρι νεοτέρας τα επιτόκια της ΒοΕ.

Πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές παίρνοντας την σκυτάλη από τη Wall Street, αλλά και Τόκιο όπου οι επενδυτές τρόμαξαν από τις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed αλλά και το ισχυρό γεν, με αποτέλεσμα ο Nikkei να κλείσει με κάθετη πτώση 4%. 

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,71% στις 8240 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,38% στις 4017 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,73% στις 6.556 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει πτώση 0,45% στις 8490 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,36% στις 5676 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,27% στις 16.728 μονάδες.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Αξιωματούχοι της Fed σπεύδουν να προειδοποιήσουν τους επενδυτές ότι επίκειται η αντίστροφη μέτρηση στην αντισυμβατική νομισματική πολιτική και την φτηνή ρευστότητα. Μία ημέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής της Federal Reserve Bank of Dallas, Ρ. Φίσερ προειδοποίησε πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και πως δεν θα συνεχιστεί επ’ άπειρον. Χθες, ο Τσαρλς Έβανς σημείωσε: "Πιθανότατα θα μειώσουμε την ροή αγοράς στοιχείων ενεργητικού αργότερα το 2013, δεν μπορώ να σας πω ποιο ακριβώς μήνα θα γίνει", χωρίς να αποκλείει μια κίνηση από τον επόμενο μήνα. Επίσης, ο Ντένις Λόκχαρτ, ανέφερε συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο ως πιθανό χρονικό σημείο για μείωση των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων από τη Fed.

Ο μεταλλευτικός κλάδος δέχεται κατά συνέπεια έντονες πιέσεις. Έτσι, η μετοχή της Rio Tinto υποχωρεί κατά 2,5%.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Αγγλίας δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα επιτόκιά της στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5% μέχρις ότου η ανεργία υποχωρήσει στο 7%. Επισημαίνεται ότι ανεργία αγγίζει στη Βρετανία το 7,8%, ενώ η ίδια η ΒοΕ δεν προβλέπει ότι ο στόχος του 7% θα επιτευχθεί νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2015. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v