Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αμερικανική άνοδος στηρίζει τις ευρωαγορές

Η θετική στροφή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, βοήθησε σε ανάκαμψη τις περισσότερες ευρωαγορές, μετά τις πρωινές "βουτιές" των δεικτών.

Η θετική στροφή του αμερικανικού χρηματιστηρίου υποστήριξε σε ανάκαμψη τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αργά το απόγευμα, με αποτέλεσμα να επικρατεί αυτή την ώρα μια μικτή εικόνα, μετά τις πρωινές "βουτιές" των δεικτών. 

Ο DAX 30, που νωρίτερα υποχώρησε κάτω από τις 8.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 3 Μαΐου. αυτή την ώρα 0,69% στις 8.086 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,1% στις 3.797 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,04% στις 6.302 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 0,53%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται  υψηλότερα με άνοδο 0,53%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις σε κλοιό πιέσεων, μετά τη βουτιά 6,35% για το Nikkei που έχασε και τις 13.000 μονάδες. Αφορμή είναι η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που κόβει προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία κάνοντας μάλιστα λόγο για «νέο οικονομικό μοντέλο».

Αφορμή είναι η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τη διεθνή οικονομία από 2,4% για το 2013 στο 2,2%. Οι αναλυτές επισημαίνουν παράλληλα και τον ελληνικό παράγοντα και τις ανησυχίες για νέα κυβερνητική αστάθεια.

Το κλίμα για τις χρηματιστηριακές αγορές, όμως, πρακτικά έχει αλλάξει από τα μέσα Μαΐου καθώς φουντώνουν τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και για περιορισμό στο φθηνό χρήμα στο οποίο φαίνεται ότι οι αγορές είναι εθισμένες.

Από τις 21 Μαΐου, όταν για πρώτη φορά ο επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκε άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται περιορισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, οι χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς έχουν υποχωρήσει κατά 5,3% με τις εκροές να υπολογίζονται στα 2,5 τρισ. δολ. Ειδικότερα ο FTSEurofirst κατέγραψε αυτήν την περίοδο πτώση 8%. Η νευρικότητα κλιμακώθηκε όταν και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση να μείνει αδρανής και να μην προχωρήσει σε νέα αντισυμβατικά μέτρα.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, στο στόχαστρο βρίσκεται επίσης η μετοχή της Royal Bank of Scotland Group που σημειώνει μεγάλη πτώση 6,8% καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Stephen Hester προανήγγειλε την παραίτησή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v