Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνονται οι απώλειες στις ευρωαγορές

Πτώση μεγαλύτερη από 2% σε Μιλάνο, Μαδρίτη. Η αδράνεια της BoJ απογοητεύει και φουντώνει τα σενάρια για τις κινήσεις της Fed η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα. Στο στόχαστρο οι μεταλλευτικές. Υπό πίεση και τα futures της Wall.

Διευρύνονται οι απώλειες στις ευρωαγορές

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς φουντώνουν τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο μετά και την απόφαση της BoJ να μείνει... αδρανής.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,7% στις 8.166 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,886% στις 3.791 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,52% στις 6.367 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 2,5% στις 8.021 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 1,62% στις 5.713 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 2,24% στις 16.186 μονάδες.

Υπό πίεση βρίσκονται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεν προέβη σε κάποια αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής (στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, και όχι μόνο), απογοητεύοντας αναλυτές και επενδυτές που περίμεναν νέες κινήσεις μετά τη σαρωτική ποσοτική χαλάρωση που είχε ανακοινωθεί πριν από μερικούς μήνες. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα αναπτυξιακά κίνητρα, ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα της Fed, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα.

«Δεδομένης της αδράνειας στην Ιαπωνία, βλέπουμε πόσο εξαρτημένες είναι οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες για να κινηθούν ανοδικά», επισημαίνει ο Ioan Smith της Knight Capital.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της ICAP με πτώση 3,6% καθώς υποβαθμίστηκε από την Credit Suisse σε "underperform" από "neutral". Πιέσεις δέχεται και ο μεταλλευτικός κλάδος με την BHP Billiton να υποχωρεί κατά 1,9% και τη Rio Tinto κατά 1,4%.

Η νευρικότητα εντείνεται καθώς στη Γερμανία ξεκίνα η δίκη για τη νομιμότητα του προγράμματος ΟΜΤ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο -αν και δεν εφαρμόστηκε ποτέ- ήταν ο βασικός λόγος για την αλλαγή κλίματος στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v