Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο ρεκόρ οι ευρωπαϊκές αγορές

Επιμένουν ανοδικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Ο μεταλλευτικός κλάδος ηγείται της ανόδου. Θετικά τα στοιχεία για Κίνα. Απροσδόκητη έκπληξη από τη γερμανική βιομηχανία. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Σε νέα ρεκόρ αναρριχώνται οι ευρωπαϊκές αγορές με στήριξη από τα απροσδόκητα θετικά μεγέθη για τη γερμανική οικονομία και πρωτοπόρο τον κλάδο των μεταλλευτικών εταιρειών..

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,97% στις 8236 μονάδες που είναι και νέο ιστορικό υψηλό. Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,77% στις 3951 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,29% στις 6.576 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 0,59% στις 8594 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,31% στις 6336 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,59% στις 17.221 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures της Wall Street, όπου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Dow Jones κατέκτησε το κάστρο των 15.000 μονάδων.

Ο μεταλλευτικός κλάδος ηγείται της ανόδου με στήριξη από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την κινεζική οικονομία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 14,7% τον Απρίλιο. Η επιτάχυνση από το 10% του Μαρτίου είναι σημαντική. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 16,8%, ενώ τον προηγούμενο μήνα η ενίσχυσή τους είχε περιοριστεί στο 14,1%. Και στις δύο περιπτώσεις τα επίσημα στοιχεία ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η Κίνα κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα ύψους 18,2 δισ. δολ. ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε σημειώσει έλλειμμα.

Έτσι, ο κλαδικός δείκτης βασικών πόρων του STOXX 600, που περιλαμβάνει και τις μετοχές των μεταλλευτικών εταιριών, ενισχύεται κατά 0,9%. Επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος κλαδικός δείκτης καταγράφει πτώση 25% στο έτος.

Παράλληλα, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία κατά 1,2% εξέπληξε άπαντες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή ενίσχυση κατά 0,1%.

Αυτές οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας, σε συνδυασμό με την αλλαγή ρητορικής αναφορικά με την τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη δημιουργούν θετικό κλίμα στις αγορές. Ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γέοργκ Άσμουσεν ζήτησε άμεση εγκαθίδρυση της τραπεζικής ένωσης. Μία ημέρα νωρίτερα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της για το συγκεκριμένο θέμα.

Από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων, ξεχωρίζει η μετοχή της βελγικής εταιρίας λιανεμπορίου τροφίμων Delhaize με κέρδη 2,3% καθώς ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Κέρδη 3,8% καταγράφει και η Deutsche Telekom μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων. Στον αντίποδα, η Standard Chartered υποχωρεί κατά 4,4% καθώς ανακοίνωσε μείωση κερδοφορίας για το πρώτο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v