Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έντονη νευρικότητα στις ευρωαγορές

Μεγάλες διακυμάνσεις για τους δείκτες και πιέσεις στις τράπεζες. Φήμες για παραίτηση Weidmann και για διάσπαση του investment banking στις γερμανικές τράπεζες. Με βήμα σημειωτόν τα futures της Wall.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας διέψευσε ρητά τις φήμες για παραίτηση του κ. Weidmann χαρακτηρίζοντάς τες σκουπίδια. Ήδη, όμως, οι αγορές επηρεάστηκαν, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες να δέχονται πιέσεις από τα υψηλά σχεδόν δύο ετών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 046% στις 7.712 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,22% στις 3.754 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,02% στις 6.182 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει πτώση 0,3% στις 8.641 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,25% στις 6.339 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,65% στις 17.745 μονάδες.

Εκτός από το μέλλον του κ. Weidmann, άλλωστε, στο τιμόνι της Bundesbank, υπάρχει και μία ακόμη φήμη που αφορά τις γερμανικές τράπεζες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Boersenzeitung, ο σύνδεσμος γερμανικών τραπεζών BaFin ζήτησε από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να εξετάσουν τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη διάσπαση του τμήματος τμήματος investment banking. Το αποτέλεσμα είναι να δέχονται πιέσεις οι μετοχές του γερμανικού τραπεζικού κλάδου. Η μετοχή της Deutsche Bank υποχωρεί κατά 2,5% και της Commerzbank κατά 1,9%.

Ο αρνητικός αντίκτυπος από τις εξελίξεις αυτές αντισταθμίζεται από τις απροσδόκητες θετικές ειδήσεις στο μέτωπο της οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW κατέγραψε εντυπωσιακό άλμα σε υψηλό 2,5 ετών, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τα αποτελέσματα από το χθεσινό Eurorgroup ήταν εκείνα που είχε προεξοφλήσει η αγορά. Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ ανέλαβε επικεφαλής του Eurogroup, εκταμιεύθηκε η δόση για την Ελλάδα και οι απφάσεις για την Κύπρο αναβλήθηκαν για τον Μάρτιο. Στο σημερινό Ecofin αποφασίστηκε επίσης η επιβολή του φόρου Tobin - επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών - σε 11 χώρες, εκ των οποίων και η Ελλάδα.

Η είδηση σήμερα ήρθε από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία αναβάθμισε τον στόχο της για τον πληθωρισμό στο 2% από 1%, επεκτείνοντας σημαντικά τα περιθώριά της για αναπτυξιακή πολιτική. Ανέβαλε, όμως, την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για τον επόμενο χρόνο.

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων από μεγαθήρια της Wall Street, εκ των οποίων η Google και η ΙΒΜ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v