Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινό αίτημα Ιρλανδίας-Πορτογαλίας για επιμήκυνση

Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ζήτησαν από τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης να παρατείνουν την αποπληρωμή μέρους της διάσωσής τους, όπως δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών. Στο BB/B κρατά την Πορτογαλία η S&P.

Κοινό αίτημα Ιρλανδίας-Πορτογαλίας για επιμήκυνση
Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να παρατείνουν την αποπληρωμή μέρους της διάσωσής τους, όπως δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, κίνηση που θα διευκολύνει την επιστροφή των δύο χωρών στον κανονικό δανεισμό από τις αγορές, μεταδίδει το Reuters.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ιρλανδός Michael Noonan δήλωσε πως ο ίδιος και ο Πορτογάλος ομόλογός του παρουσίασαν κοινό αίτημα για παράταση της ωρίμανσης των δανείων από τον EFSF.

Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος του eurogroup, Jean Claude Juncker, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν ζητήματα που σχετίζονται με την παράταση των ωριμάνσεων στην περίπτωση της Πορτογαλίας.


Κρατάει το ΒΒ για την Πορτογαλία η S&P

Εν τω μεταξύ, η Standard & Poor's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒ/Β για την Πορτογαλία, ενώ το outlook παραμένει αρνητικό.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, εκτιμά πως η κυβέρνηση της χώρας θα παραμείνει προσηλωμένη στην ικανοποίηση των όρων του προγράμματος διάσωσης, ενώ θεωρεί πως η οικονομία της θα συνεχίσει να εξισορροπείται, όμως το εξωτερικό χρέος θα παραμείνει υψηλό.

Ο οίκος αναφέρει ότι το αρνητικό outlook αντανακλά την εκτίμησή του ότι υπάρχουν βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά ρίσκα που σχετίζονται με την επερχόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας για διάφορα βασικά μέτρα του προϋπολογισμού του 2013, αλλά και με ρίσκα που αφορούν τις ισχνές προοπτικές ανάπτυξης της Πορτογαλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v