Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι ευρωαγορές

Οριακές μεταβολές για τους περισσότερους δείκτες. Στάση αναμονής καθώς οι εκλογές στις ΗΠΑ κρίνονται στο νήμα. Τα βλέμματα και στην Αθήνα. Πιέσεις σε αυτοκινητοβιομηχανίες, κέρδη για τεχνολογικό κλάδο.

Οριακές μεταβολές καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς άπαντες τηρούν στάση αναμονής εν όψει των αμερικανικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,12% στις 7.335 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,12% στις 3.452 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,22% στςι 5.852 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί 0,12% στις 7.810, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 0,24% στις 5.363 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή πτώση 0,01% στις 15.542 μονάδες.

Μερικές ώρες έμειναν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες στις ΗΠΑ και όλα δείχνουν ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα, αν όχι στις αίθουσες των εκλογικών δικαστηρίων. «Το κλίμα εξακολουθεί να είναι υποτονικό στις αγορές τις τελευταίες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Paul Robinson της Barclays Capital και συμπλήρωσε: «Νομίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αποδόσεις των treasuries, κυρίως επειδή θα επηρεάσει την επιλογή του διαδόχου του Ben Bernanke στο τιμόνι της Fed. Δεδομένου ότι και άλλες τοποθετήσεις εξαρτώνται από την πορεία των treasuries, οι συνέπειες θα είναι σημαντικές για το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα».

Ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών κινείται πτωτικά. Συγκεκριμένα, η μετοχή της BMW καταγράφει πτώση 1,4% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων. Η ανταγωνιστική Volkswagen καταγράφει βουτιά 3,8% και η Porsche Automobil Holding πτώση 2%.

Στον αντίποδα, ο τεχνολογικός κλάδος ανακάμπτει. Ο σχετικός κλαδικός δείκτης ενισχύεται 0,9% και η μετοχή της ARM Holdings κατά 3,1%.

Εκτός από τις ΗΠΑ, οι αγορές αναμένουν επίσης τη «λύση» του Γάλλου πρόεδρου Francois Hollande στο θέμα της ανταγωνιστικότητας με το πακέτο μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα. Η προσοχή στρέφεται επίσης και στην Αθήνα και στην κρίσιμη ψηφοφορία αύριο στη Βουλή. Αναλυτές αναφέρουν πως η νευρικότητα ως προς τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι η βασική αιτία για τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία του ευρώ, στο 1,27635 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v