Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία προβληματίζει τις ευρωαγορές

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωπαϊκές αγορές. Έντονη νευρικότητα με τα ανησυχητικά στοιχεία για Κίνα και ευρωζώνη. Έκπληξη από την Ισπανία. Στο στόχαστρο ενέργεια και τράπεζες. Οριακές κινήσεις στα futures της Wall.

Έντονες πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς τα στοιχεία που ανακοινώνονται για τη διεθνή οικονομία σκιαγραφούν αρνητική εικόνα. Ο κλάδος των τραπεζών αλλά και ο ενεργειακός βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,44% στις 7.358 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,82% στις 3.503 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,8% στις 5.841 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ κινείται χαμηλότερα κατά 0,99% στις 8.019 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει οριακές απώλειες 0,06% στις 5.3308 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,22% στις 15.904 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Νωρίτερα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την κινεζική οικονομία, αλλά και από την ευρωζώνη ήταν μάλλον αρνητικά. Τα στοιχεία για τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης υποδεικνύουν πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη οδεύει στο έβδομο διαδοχικό τρίμηνο επιβράδυνσης.

Αντίστοιχα, δυσμενέστερη είναι η εικόνα και για τον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης με σαφή συρρίκνωση των δραστηριοτήτων κυρίως στις υπηρεσίες. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι πρωτοβουλίες της ΕΚΤ δεν κατάφεραν να αλλάξουν, προς το παρόν τουλάχιστον, την εικόνα καθώς ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο 45,9 από 46,3 τον προηγούμενο μήνα. Η ένδειξη του Σεπτεμβρίου είναι η χαμηλότερη από τον Ιούνιο του 2009 και απέχει πολύ από το 46,6 που προέβλεπαν οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις φήμες περί χρήσης των στρατηγικών αποθεμάτων μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ, οδηγούν σε κάθετη πτώση την τιμή του πετρελαίου. Η τιμή Brent υποχωρεί περισσότερο από 1 δολ., στα 107,19 δολ/βαρέλι. Αντιστοίχως, οι τιμές των μετάλλων υποχωρούν σε χαμηλό 10 μηνών. Το αποτέλεσμα είναι ο κλαδικός δείκτης των εταιρειών βασικών πόρων να καταγράφει πτώση 1,5% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η μετοχή της Total SA επί παραδείγματι σημειώνει απώλειες 1,7%

Ο προβληματισμός για τη διεθνή οικονομία επισκίασε ακόμη και την απροσδόκητη έκπληξη από την ισπανική δημοπρασία. Η Μαδρίτη ξεπέρασε τον στόχο άντλησης 4,5 δισ. ευρώ ενώ καταγράφηκε και βουτιά στο κόστος δανεισμού, στο 5,666% για 10ετή ομόλογα.

Οι επενδυτές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στα στοιχεία που αναμένονται για τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, αναμένονται τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας και κυρίως τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v