Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτική θύελλα σαρώνει τις αγορές

Ο εκλογικός αιφνιδιασμός στη Γαλλία και η κρίση της κυβέρνησης της Ολλανδίας πιέζουν βάναυσα τους δείκτες. Βουτιά 3% σε Φρανκφούρτη, Μαδρίτη, εκτίναξη των spreads στην ευρωζώνη. Προβληματίζει και η Κίνα.

Με σημαντικές απώλειες για τα χρηματιστήρια και με αύξηση του κόστους δανεισμού όχι μόνο των χωρών του νότου αλλά επίσης της Ολλανδίας και της Γαλλίας ξεκίνησε η εβδομάδα.
Το αρνητικό κλίμα το διαμορφώνουν τρεις παράγοντες:

Τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών και η ανησυχία των επενδυτών ότι πιθανή επικράτηση των σοσιαλιστών θα ανατρέψει τα γερμανικά σχέδια για αυστηρή τήρηση των αποφάσεων για το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Τα απροσδόκητα αρνητικά στοιχεία από την πορεία του ιδιωτικού τομέα, όπως αυτός αποτυπώνεται στον δείκτη PMI. Δείχνουν ότι ακόμα και η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τη μείωση της ζήτησης σε όλη την Ευρώπη.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ολλανδία, όπου δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για τα μέτρα λιτότητας, γεγονός που σηματοδοτεί ρήγμα στις δυνάμεις του Βορρά οι οποίες έως σήμερα ήταν οι μεγάλοι υποστηρικτές της πολιτικής Μέρκελ. 

Όσον αφορά τους δείκτες, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 2,73% στις 6.561 μονάδες, ο γαλλικός CAC κατά 2,29% στις 3.115 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 1,65% στις 5.676 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κάθετη πτώση 2,75% στις 6.844 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 1,47% στις 5.114 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,94% στις 14.121 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, αλλά και το ευρώ, στο 1,3136 δολ.

Σε άνοδο τα spreads σε Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία

Σημαντικές ανακατατάξεις καταγράφονται στις αγορές κρατικών ομολόγων. Κοντά σε ρεκόρ κινούνται τα futures των γερμανικών bunds, ενώ υποχωρούν τα γαλλικά ομόλογα. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,11%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να αγγίζει νωρίτερα τις 154 μ.β., για να υποχωρήσει αυτήν την ώρα στις 144 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund έγραψε νωρίτερα χαμηλό ρεκόρ στο 1,591%, για να ενισχυθεί λίγη ώρα αργότερα στο 1,67%. Αντίθετα, τo spread του ολλανδικού 10ετούς κινείται σε υψηλό 3ετίας και διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του στο 2,39%. Στο 1,38% η απόδοση του ολλανδικού 5ετούς (75 μ.β.) και στο 0,45% του 2ετούς (33 μ.β.).

Εν τω μεταξύ, η απόδοση των ισπανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται στο 6,04% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 436 μονάδες βάσης. Στο 5,74% έφτασε η απόδοση του ιταλικού 10ετούς (407 μ.β.).

Βαριά η σκιά του PMI

Οι εξελίξεις αυτές εκμηδένισαν την αρχική αισιοδοξία από όσα συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Ουάσιγκτον για την ενίσχυση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δημιούργησαν, παράλληλα, έντονες πιέσεις στα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας να ξεπερνά και πάλι το 6%.

Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και αρνητικές εκπλήξεις από το μέτωπο της οικονομίας. Ο συνολικός ΡΜΙ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον Απρίλιο στο 47,4 από 49,1 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω ενίσχυση στο 49,3. Οι αναλυτές, μάλιστα, προειδοποιούν ότι τα προβλήματα της ευρωπαϊκής περιφέρειας διαχέονται στον πυρήνα της ευρωζώνης. Ο γερμανικός δείκτης δραστηριοτήτων PMI για τον κλάδο μεταποίησης υποχώρησε για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια στο 46,3 έναντι προβλέψεων για 49. 

Οι ειδήσεις από τη διεθνή οικονομία επίσης δεν είναι θετικές. Ο κινεζικός κλάδος μεταποίησης συρρικνώθηκε και τον Απρίλιο, αν και με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι τον προηγούμενο μήνα.

Έτσι, στις ευρωαγορές οι πιέσεις είναι ιδιαίτερα έντονες για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος υποχωρεί κατά 2,9%. Ξεχωρίζει η μετοχή της ING Groep, που σημειώνει ελεύθερη πτώση 7,2%. Στο στόχαστρο και ο κλάδος βασικών πόρων, που καταγράφει κάθετη πτώση 2,7%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της ArcelorMittal υποχωρεί 5,2% αφού υπέστη και υποβάθμιση από τη UBS.

Εξαίρεση είναι η μετοχή της Philips, η οποία κάνει άλμα 4,5% καθώς εξέπληξε άπαντες ανακοινώνοντας αύξηση κερδών κατά 80% το πρώτο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v