Επιστρέφει η νευρικότητα στις ευρωαγορές

Έντονες πιέσεις στις αγορές της περιφέρειας. Βουτιά 21% για την Banco Espirito Santo που προχωρά σε ΑΜΚ με discount 66%. Προβληματισμός από την ιταλική δημοπρασία. Ανοδικά τα futures της Wall.

Σε κλίμα νευρικότητας διεξάγεται η σημερινή συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές. Επενδυτές προβληαμτίζονται από τη νέα αύξηση στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας, ενώ έντονες πιέσεις δέχονται οι πορτογαλικές τράπεζες μετά την ανακοίνωση της Banco Espirito Santo για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,44% στις 6704 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχερεί κατά 0,26% στις 3229 μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,15% στις 5626 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, το κλίμα είναι αρνητικό. Ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,37% στις 7472 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 1,94% στις 5205 μονάδες ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,4% στις 14630 μονάδες.

Ανοδικά πάντως κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν αρκετά οικονομικά μεγέθη για τις ΗΠΑ, αλλά και εταιρικά αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων και της Google.

Σε πρωταγωνιστή της συνεδρίασης αναδεικνύεται η μετοχή της Banco Espirito Santo νωρίτερα κατέγραφε βουτιά 21%.  Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με στόχο άντλησης 1 δισ. ευρώ. Η τράπεζα θα εκδώσει 2,56 εκατ. νέες μετοχές έναντι 0,395 ευρώ εκάστη, που αντιστοιχεί σε discount 66% από το κλείσιμο της μετοχής την Τετάρτη.

Προβληματισμός επικρατεί μετά το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ομολόγων στην Ιταλία, όπου το κόστος του τριετούς δανεισμού ενισχύθηκε σημαντικά.

Παράλληλα, πιέσεις δέχεται ο πετρελαϊκός κλάδος και κυρίως η μετοχή της Royal Dutch Shell η οποία υποχωρεί περισσότερο από 3% μετά τις αναφορές για πετρελαιοκηλίδα κοντά στην δική της πλατφόρμα στον Κόλπο του Μεξικού. Κάθετη πτώση 5% και για την μετοχή της Nokia μετά την υποβάθμιση της μετοχής από πολλές χρηματιστηριακές καθώς η φιλανδική εταιρεία προχώρησε σε υποβάθμιση του στόχου κερδοφορίας για το έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v