Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές

Στο κόκκινο τα ασιατικά ταμπλό. Αξιωματούχοι της Fed σβήνουν τις ελπίδες για τρίτη ποσοτική χαλάρωση. Προβληματισμός για την πορεία της οικονομίας σε ευρωζώνη, αλλά και Κίνα. Ένονες πιέσεις σε βασικούς πόρους.

Στο κόκκινο τα ασιατικά ταμπλό καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τη διεθνή οικονομία και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Ο κλάδος των εμπορευμάτων όπως και οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου δέχονται τις εντονότερες πιέσεις.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,17% στις 9.070 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,05% στις 19.920 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει απώλειες 1,17% στις 1.919 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κινείται χαμηλότερα κατά 0,82% στις 4375 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,53% στις 2101 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,61% στις 2288 μονάδες.

«Μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed (την Τετάρτη) υπήρξαν πολλές ελπίδες για ένα τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά δεν νομίζω ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ΕΕ θα κάνουν κάτι πριν τον Σεπτέμβριο» δήλωσε ο Andrew Sullivan της Piper Jaffray στο Marketwatch και συμπλήρωσε: «Ο όγκος συναλλαγών είναι χαμηλός, έτσι υπερτονίζονται συγκεκριμένες κινήσεις»

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,88%, στις 13.057,46 μονάδες, ο S&P με απώλειες 0,81% στις 1.402,11 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,66% στις 3.053,40 μονάδες.

Χθες ανακοινώθηκαν και οι δείκτες δραστηριοτήτων ΡΜΙ για Κίνα και ευρωζώνη που αποτέλεσαν πηγή προβληματισμού. Η ευρωζώνη φαίνεται πως οδεύει στη δεύτερη ύφεση μέσα σε διάστημα τριών ετών, ενώ ο ΡΜΙ μεταποίησης της Κίνας μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 9 μηνών.

Από τις ΗΠΑ παράλληλα, οι προσδοκίες για νέα ποσοτική χαλάρωση έσβησαν μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed του St Louis, James Bullard ο οποίος δήλωσε ότι τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης ήταν «κάπως μπαγιάτικα» και δεν αντιπροσωπεύουν τα στοιχεία που γνωρίζει τώρα η Fed.

Έτσι, ο κλάδος των βασικών πόρων δέχεται έντονες πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές. Ένδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχήτης China Petroleum υποχωρεί κατά 1,9% και της Aluminum Corp of China κατά 1,8% ενώ η Zijin Mining Group καταγράφει κάθετη πτώση 2,6%. Επίσης η BHP Billiton υποχωρεί κατά 1,7% και η Rio Tinto κατά 4,4%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v