Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτουν οι ασιατικές αγορές

Τα σενάρια για κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στηρίζουν τους ασιατικούς δείκτες. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed και οι δηλώσεις από την κεντρική τράπεζα της Κίνας. Νέα απογοήτευση από τον ΡΜΙ.

Θετικό πρόσημο καταγράφουν οι ασιατικές αγορές καθώς εδραιώνεται το σενάριο για νέες κινήσεις τόνωσης της οικονομίας από τις κεντρικές τράπεζες. Επιπλέον, η προσοχή στρέφεται στην κρίσιμη σημερινή συνάντηση της Angela Merkel με τον Francois Hollande.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 9.178 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,1% στις 20.105 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει κέρδη 0,38% στις 1.942 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX ενισχύεται κατά 0,24% στις 4413 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,36% στις 2115 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,38% στις 2304 μονάδες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα πρακτικά της Fed που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, "πολλά στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας κρίνουν ότι επιπλέον μέτρα νομισματικής στήριξης θα είναι απαραίτητα σε περίπτωση που δεν υπάρξουν σύντομα ενδείξεις ισχυρής και σταθερής ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ".

«Φαίνεται πως η σκυτάλη βρίσκεται τώρα στα χέρια του Bernanke να επεκτείνει τις συζητήσεις που έγιναν στη Fed στις αρχές Αυγούστου κατά τη συνάντηση στο Jackson Hole στο τέλος του μήνα» εκτιμά ο Andrew Wilkinson της Miller Tabak.

Επίσης ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Zhou Xiaochuan δήλωσε πως επί τάπητος βρίσκονται όλα τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέες κινήσεις. Άλλωστε, τα στοιχεία για την δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη δεν ήταν αισιόδοξα. Ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC μειώθηκε τον Αύγουστο στο 47,8 – που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2011 – από 49,5 τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v