Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει η νευρικότητα στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ασία. Προβληματισμός για την κινεζική οικονομία. Στο στόχαστρο κυρίως μετοχές του κλάδου φυσικών πόρων, ακινήτων αλλά και τραπεζών.

Πτωτικά κινήθηκαν και κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας καθώς διατηρείται η νευρικότητα ως προς την πορεία της κινεζικής ανάπτυξης. Στο στόχαστρο βρέθηκαν κυρίως μετοχές του κλάδου φυσικών πόρων, ακινήτων αλλά και τραπεζών.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,55% στις 10086 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί κατά 0,21% στις 20844 μονάδες, ενώ ο κορεατικός Kospi καταγράφει πτώση 0,73% στις 2027 μονάδες. Ο αυστραλιανός ASX υποχωρεί κατά 0,43% στις 4346 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,14% στις 2380 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,28% στις 2591 μονάδες.

«Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και ειδικότερα για την οικονομία της Κίνας περιορίζουν την διάθεση ανάληψης επενδυτικού κινδύνου στις αγορές» αναφέρει η Barclays Capital. Επιπλέον, η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μόλις 7 εβδομάδων καθώς και η πρόβλεψη ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων θα είναι σημαντικά κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις, αποτέλεσαν για τις αγορές, άλλη μια ανησυχητική ένδειξη για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας, μετά από μια σειρά επιπλέον απογοητευτικών εγχώριων οικονομικών στοιχείων τις τελευταίες δύο εβδομάδες

Κατά συνέπεια, ο κλάδος φυσικών πόρων βρίσκεται στο στόχαστρο. Η μετοχή της BHP Billiton υποχωρεί κατά 1,5%, της BlueScope Steel κατά 1,3%, της Nippon Steel κατά 1,7% και της Sumitomo Metal Mining κατά 1,8%. Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών, όπως η Woodside Petroleum (-0,7%) και η S-Oil (-1,6%).

Η μετοχή της Nissan δέχθηκε επίσης σθεναρές πιέσεις (-2,6%) καθώς η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε πολυδάπανα επεκτατικά σχέδια, όπου περιλαμβάνεται και η αναβίωση της Datsun μετά από τρεις δεκαετίες.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 0,52%, στις 13.170,19 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,3% στις 1.405,52 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,14%, στις 3.074,15 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v