Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν πτωτικά οι ασιατικές αγορές

Ισχυρές πιέσεις και σήμερα στην Ασία με τους επενδυτές να στρέφονται στις αποκαλούμενες «ασφαλείς» τοποθετήσεις όπως τον χρυσό, που ενισχύεται στα 19231 δολ. ανά ουγκιά. Νέα βουτιά στις τράπεζες.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται και σήμερα οι ασιατικές αγορές μετά τον χθεσινό πανικό στην Γηραιά Ήπειρο και με τους επενδυτές να στρέφονται στις αποκαλούμενες «ασφαλείς» τοποθετήσεις όπως τον χρυσό, που ενισχύεται κατά 2,5% και καταγράφει νέο ρεκόρ στα 19231 δολ. ανά ουγκιά.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 2,21% στις 8590 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,37% στις 19347 μονάδες, ενώ ο κορεατικός Kospi υποχωρεί κατά 1,07% στις 1766 μονάδες.

Αρνητικό το κλίμα και στην κινεζική αγορά, όπου ο Shanghai Composite υποχωρεί ακτα΄0,29% στις 2471 μονάδες και ο CSI 300 καταγράφει απώλειες 0,65% στις 2726 μονάδες.

Ο έντονος φόβος για την πορεία της διεθνούς αναπτυξιακής πορείας και κυρίως για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη είναι οι βασικότεροι παράγοντες την άτακτη φυγή των επενδυτών από τις χρηματιστηριακές αγορές. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι τραπεζικές μετοχές, μετά την χθεσινή προειδοποίηση του Josef Ackermann ότι «κάποιες δεν θα τα καταφέρουν» αλλά και τις αγωγές της Ουάσιγκτον εναντίον χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Πιέσεις δέχεται και ο ενεργειακός κλάδος λόγω των ανησυχιών για επιβράδυνση, αν όχι ύφεση της οικονομίας.

«Τα νέα, ειδικότερα για την ευρωζώνη, εξακολουθούν να είναι αρνητικά, και το κλίμα νευρικότητας θα κυριαρχήσει τις επόμενες ημέρες» αναφέρει η έκθεση της Credit Agricole. Αναλυτές επισημαίνουν ότι βασική εστία κινδύνου είναι οι έντονες διαφωνίες που διατυπώνονται στους κόλπους της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η έκτη εκλογική ήττα της Merkel, η επιμονή κάποιων χωρών για collateral στο ελληνικό deal, οι πιέσεις από άλλα μέλη για ευρωομόλογα… όλα είναι ενδείξεις έντονης δυσαρμονίας.

Η Angela Merkel χαρακτηρισε «εξαιρετικά ευάλωτη» την κατάσταση σε Ελλάδα και Ιταλία, όπως μεταδίδει το Reuters, ενώ ο Mario Draghi που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΚΤ τον Νοέμβριο χαρακτήρισε «προσωρινό» το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, δίνοντας μία ακόμη πηγή ανησυχίας στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v