Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ιαπωνικό ΑΕΠ στήριξε την Ασία

Η καλή πορεία του ιαπωνικού ΑΕΠ στο Q3 αποτέλεσε στήριγμα για τις ασιατικές αγορές, ενώ ώθηση προσέφερε και η συνεχιζόμενη υποχώρηση του δολαρίου. Ράλι για Κίνα με άνοδο 3%, στο 0,2% τα κέρδη για Nikkei.

Η πολύ καλή πορεία του ιαπωνικού ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο του 2009, η διαβεβαίωση εκ μέρους των ηγετών του APEC ότι τα προγράμματα στήριξης θα διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και η συνεχιζόμενη υποχώρηση του δολαρίου, αποτέλεσε το βασικό στήριγμα για τις ασιατικές αγορές.

Κέρδη 0,7% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος διαμορφώθηκε σε υψηλό τριών εβδομάδων. Ισχυρά τα κέρδη για τα ασιατικά νομίσματα, με την ινδική ρουπία να καταγράφει ράλι έναντι του δολαρίου, μετά και την ανακοίνωση για ανάπτυξη 4,8% της ιαπωνικής οικονομίας στο γ’ τρίμηνο του έτους, μία ακόμη «απόδειξη» ότι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της υφηλίου έχει ξεπεράσει την ύφεση.

Εντυπωσιακά κέρδη για την αγορά της Κίνας, με τον CSI 300 να ενισχύεται κατά 3,04% και τον Shanghai Composite να σημειώνει άνοδο της τάξης του 2,74%. Η κινεζική αγορά διαμορφώθηκε σε υψηλό δύο εβδομάδων, στηριζόμενη σε μετοχές ομίλων παραγωγής καταναλωτικών ειδών αλλά και πρώτων υλών, μετά από προβλέψεις κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης για σημαντική ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων στη χώρα.

«Οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε άρση των προγραμμάτων στήριξης. Αυτή η υπόσχεση προσφέρει στις αγορές την αναγκαία αυτοπεποίθηση για να κινηθούν ακόμη υψηλότερα», τονίζει στο Bloomberg, ο κ. Susumu Katο, επικεφαλής οικονομολόγος της Calyon Securities στο Τόκιο.

Άνοδος 0,21% για τον Nikkei, ενώ σαφώς καλύτερη πορεία ακολούθησαν οι αγορές Αυστραλίας και Ν. Κορέας, με τους δείκτες ASX και Kospi να σημειώνουν κέρδη 1,08% και 1,30%. Ισχυρή άνοδος και για το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ όπου ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε κατά 1,69%.

Ισχυρά ανοδικά κινούνται, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών. Κέρδη 1,2% για τον DAX 30, ενώ μεταξύ 0,7% και 0,9% υψηλότερα κινούνται οι FTSE 100 και CAC 40.

Σε πολύ καλή πορεία κινήθηκε η αγορά της Wall Street την Παρασκευή. Πιο συγκεκριμένα ο Dow έκλεισε με άνοδο 0,72% στις 10.270,47 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,57% στις 1093,48 μονάδες ενώ ο Nasdaq υψηλότερα 0,88% στις 2.167,88 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v