Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζεται σε χαμηλό πενταμήνου το δολάριο

Υποτονικές οι συναλλαγές με τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να είναι σήμερα κλειστά. Σταθεροποιητικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου.

Πιέζεται σε χαμηλό πενταμήνου το δολάριο

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν υψηλότερα σήμερα και το δολάριο πιέστηκε κοντά σε χαμηλό πέντε μηνών, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια στις αρχές του επόμενου έτους.

Οριακές οι κινήσεις στις τιμές του πετρελαίου αφού και τα δύο σημεία αναφοράς - αργό πετρέλαιο Brent και αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate των ΗΠΑ - αυξήθηκαν 3% την περασμένη εβδομάδα στον απόηχο των επιθέσεων των Χούτι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι συναλλαγές είναι ήπιες την επομένη των Χριστουγέννων, καθώς αρκετές αγορές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Βρετανία και Γερμανία είναι κλειστές.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας ήταν 0,48% υψηλότερα και βρίσκεται σε πορεία για αύξηση σχεδόν 2% φέτος, μετά από πτώση 20% το 2022. Ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδισε 0,16% και παραμένει το ασιατικό χρηματιστήριο με τις καλύτερες επιδόσεις με άνοδο 27% το 2023. 

Οι επενδυτές αναλύουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, τα οποία έδειχναν ότι οι τιμές προϊόντων στις ΗΠΑ υποχώρησαν το Νοέμβριο για πρώτη φορά σε περισσότερα από 3-1/2 χρόνια. Ο πληθωρισμός, όπως μετράται με τον δείκτη τιμών προσωπικής κατανάλωσης (PCE), έπεσε 0,1% τον περασμένο μήνα.

Οι αγορές τώρα τιμολογούν με πιθανότητα 75% μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed τον Μάρτιο, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch, σε σύγκριση με πιθανότητα 21% στα τέλη Νοεμβρίου. Οι αγορές τιμολογούν επίσης περισσότερες από 150 μονάδες βάσης μείωση των επιτοκίων το επόμενο έτος.

«Η Federal Reserve άλλαξε επιθετικά τη ρητορική της για να δημιουργήσει μια σημαντική χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμα.

Στην Ασία, οι μετοχές της Κίνας υποχώρησαν 0,47%, επιβαρυνόμενες από τις μετοχές των ημιαγωγών. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ παρέμεινε κλειστός.

Στην αγορά συναλλάγματος, οι κινήσεις ήταν ήπιες με τον δείκτη του δολαρίου να βρίσκεται στο 101,61, όχι πολύ μακριά από το χαμηλό πέντε μηνών των 101,42 που άγγιξε την Παρασκευή. Ο δείκτης υποχωρεί κατά 1,8% για το έτος.

Εν τω μεταξύ, το γεν παρέμεινε σταθερό στα 142,27 γεν ανά δολάριο. Το ασιατικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 4% αυτόν τον μήνα, σε πορεία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κερδών έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, για το έτος, το γεν παραμένει κάτω 7,8% έναντι του δολαρίου.

Στα εμπορεύματα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI αυξήθηκαν 0,33% στα 73,80 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent στα 79,33 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,08% την ημέρα.

Ο χρυσός στην spot αγορά σημείωσε άνοδο 0,5% στα 2.064,02 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v