Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και Κιμ πιέζουν τις ασιατικές αγορές

Το θρίλερ με την κατάσταση της υγείας του βορειοκορεάτη ηγέτη -και οι ανησυχίες που εγείρονται αναφορικά με το ενδεχόμενο νέου καθεστώτος στη χώρα- σε συνδυασμό με τη χθεσινή κατάρρευση της τιμής του αργού, κρατούν στο "κόκκινο" τις ασιατικές αγορές

Πετρέλαιο και Κιμ πιέζουν τις ασιατικές αγορές

Η σύγχυση που προκάλεσε δημοσίευμα αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong Un, σε συνδυασμό με την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια.

Το CNN, επικαλούμενο ανώνυμη αμερικανική πηγή «με άμεση γνώση του θέματος», μεταδίδει πως η Ουάσινγκτον «παρακολουθεί πληροφορίες» ότι ο Kim «βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο μετά από χειρουργική επέμβαση». Ο βορειοκορεάτης ηγέτης φέρεται να απουσίαζε από τον εορτασμό των γενεθλίων του παππού του στις 15 Απριλίου, εγείροντας ερωτήματα αναφορικά με την υγεία του. κατά το CNN εθεάθη τέσσερις ημέρες νωρίτερα, σε κυβερνητική συνεδρίαση.  

Νωρίτερα, και νοτιοκορεατική ιστοσελίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές του καθεστώτος, ανέφερε πως ο Kim λαμβάνει θεραπεία μετά από επέμβαση στην καρδιά στις 12 Απριλίου.

Ωστόσο, η Νότια Κορέα δεν επιβεβαίωσε, λέγοντας πως «δεν έχουμε εντοπίσει να συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο εντός της Βόρειας Κορέας», ενώ και το Reuters, επικαλούμενο δυο κυβερνητικές πηγές, ανέφερε πως ο Kim δεν είναι σοβαρά άρρωστος.

Η αβεβαιότητα της κατάστασης και για το πώς μπορεί να μοιάζει ένα δυνητικά νέο καθεστώς επιβαρύνει τις αγορές, όπως ανέφερε στο CNBC ο αναλυτής της Bank of America Securities, Adarsh Sinha.

Την ίδια ώρα, η χθεσινή «βουτιά» του αμερικανικού αργού σε αρνητικό πεδίο για πρώτη φορά στην ιστορία, τάραξε τους επενδυτές, με τις ασιατικές αγορές μετοχών να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου μήνα.

Το West Texas Intermediate (συμβόλαιο λήξεως Μαΐου) διαπραγματεύονταν αρχικά στις συναλλαγές στην Ασία στα  -14 δολάρια το βαρέλι, για να επιστρέψει αργότερα σε θετικό έδαφος, γύρω στο 1,5 δολάρια το βαρέλι. Χθες, οι παραγωγοί έφτασαν να πληρώνουν περισσότερα από 40 δολάρια στους αγοραστές για να ξεφορτωθούν το πετρέλαιό τους, το οποίο δυσκολεύονται πια να αποθηκεύσουν. Όταν σταμάτησαν οι συναλλαγές, το αργό έκλεισε στα -37,63 δολάρια το βαρέλι, έχοντας καταγράψει πτώση 305%, ή 55,90 δολαρίων το βαρέλι σε σχέση με την Παρασκευή, όταν η τιμή του αργού κινούνταν στα 18 δολάρια το βαρέλι.

Όπως σημείωνε ο αναλυτής της IG Markets Kyle Rodda, «η κίνηση στις τιμές του πετρελαίου ήταν τρομακτική. Παραπέμπει στο γεγονός πως η προσφορά και η ζήτηση έχουν καταστραφεί».

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνία κατέγραφε πτώση 2%, ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε 1,97% χαμηλότερα στις 19.280 μονάδες. Απώλειες 1,36% για τον Shanghai Composite στις 2.818 μονάδες, 1,5% για τον CSI στις 3.796 μονάδες, 2,1% για τον Hang Seng στις 23.820 μονάδες, 2,51% για τον ASX στις 5.278 μονάδες και 0,9% για τον Kospi στις 1.879 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v