Μετά το διήμερο ράλι, η άνοδος στις διεθνείς αγορές χάνει δυναμική, με τα χρηματιστήρια της Κίνας αλλά και τα futures της Wall Street να επιστρέφουν σε αρνητικό έδαφος –οπωσδήποτε πάντως με λιγότερες απώλειες απ’ όσες είχαν καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κινείται μεταξύ «πράσινου» και «κόκκινου», ο δείκτης Nikkei του Τόκιο καταγράφει απώλειες 3,3%, ο Hang Seng υποχωρεί κατά 0,13%, οριακά στο «κόκκινο» κινούνται οι δείκτες Shanghai Composite και CSI, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Kospi ενισχύεται κατά 1,45% και κατά 2,58% ο ASX. Τα futures του Dow Jones υποχωρούν κατά 0,38%, του S&P 500 κατά 0,64% και του Nasdaq κατά 0,5%.
Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε χθες ομόφωνα το νομοσχέδιο για παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 2 τρις. δολαρίων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο η προσοχή όλων –αλλά και ο φόβος όλων- στρέφεται σήμερα στην ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ, που αναμένεται να δείξει αύξηση κατά εκατομμύρια των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, λόγω του κλεισίματος επιχειρήσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.
Επίσης, σήμερα το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας) αναμένεται να μιλήσει στο NBC ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell. Η υπόσχεση της Fed για απεριόριστες αγορές ομολόγων άμβλυνε κάπως τις οικονομικές πιέσεις αυτήν την εβδομάδα. Ο κ. Powell είναι πιθανό να κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα για την πραγματική οικονομία, και το διαφαινόμενο χάσμα μεταξύ των αξιωματούχων του τομέα υγείας και του προέδρου Τραμπ ως προς το πόσο γρήγορα μπορεί η χώρα να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς, αναφέρει το Reuters.
Εν τω μεταξύ, στην Ασία, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν πως η οικονομία της Σιγκαπούρης υπέστη τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων δέκα ετών το α’ τρίμηνο, καθώς η πανδημία ανάγκασε την πόλη-κράτος να μειώσει την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του συνόλου του έτους και να κάνει σχεδιασμούς για μια βαθιά ύφεση.
Την ίδια ώρα, στην Κίνα, ξανα-ανοίγουν τα εργοστάσια, που όμως έρχονται αντιμέτωπα με κάθετη πτώση των παραγγελιών από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να προβαίνουν σε περικοπές εργατικού δυναμικού. Όπως σημείωνε ο αναλυτής της Gavekal Dragonomics, Thomas Gatley, «το πρωτοφανές κλείσιμο της κανονικής οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε έναν αυξανόμενο αριθμό αναδυόμενων αγορών οπωσδήποτε θα προκαλέσει δραματική συρρίκνωση των κινεζικών εξαγωγών, με την πτώση το β’ τρίμηνο να κινείται σε εύρος 20-45% σε ετήσια βάση.»
Νοτιότερα, στην Αυστραλία, η κεντρική τράπεζα γνωστοποίησε πως αγόρασε κρατικά ομόλογα ύψους 3 δις. δολαρίων Αυστραλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος QE που υλοποιεί.