Εντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές

Οι αγορές κρίνουν θετικά τα μέτρα που λαμβάνουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, όμως ο φόβος της πανδημίας συντηρεί την αβεβαιότητα. «Παράθυρο» για νέα μέτρα από το Πεκίνο, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας δηλώνει έτοιμη για νέα παρέμβαση. Δεν κράτησε τα κέρδη η Σαγκάη, ξανά στο «κόκκινο» τα futures της Wall Street.

Εντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές

Οι φόβοι για την πανδημία του κορωνοϊού επισκιάζουν τις ελπίδες που δημιουργούν τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, συντηρώντας την έντονη μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η κυβέρνηση Τραμπ παρουσίασε χθες πακέτο μέτρων ύψους 1 τρισ. δολαρίων, που θα περιλαμβάνει δάνεια, απευθείας χορήγηση επιταγών στους Αμερικανούς πολίτες, παροχή ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις, και το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Η Βρετανία ανακοίνωσε πακέτο ύψους 330 δισ. στερλινών (400 δισ. δολαρίων) για τη διάσωση επιχειρήσεων που απειλούνται με κατάρρευση, η Γαλλία θα δώσει 45 δισ. ευρώ για στήριξη εταιρειών και επιχειρήσεων, η Ισπανία ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας ύψους 200 δισ. ευρώ για την προστασία της απασχόλησης και τη μείωση των επιπτώσεων της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στην οικονομία, ενώ, σύμφωνα με τους FT, σε επίπεδο ευρωζώνης συζητούν το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Τα μέτρα αυτά προστίθενται στις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο: η Fed ανακοίνωσε την επανενεργοποίηση χρηματοδοτικού εργαλείου που είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, προκειμένου να φτάνουν οι πιστώσεις κατευθείαν στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, ενώ σήμερα η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η οικονομία λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Ανακοινώσεις αναμένονται και από την κεντρική τράπεζα τη Αυστραλίας. Στην Κίνα, το Πεκίνο αφήνει παράθυρο για περαιτέρω μέτρα στήριξης, λέγοντας πως η χώρα έχει σχετικά μεγάλο περιθώριο για λήψη μέτρων πολιτικής και χρήσης διαφόρων εργαλείων για σταθεροποίηση των αγορών της.

Ωστόσο, αν και οι αγορές κρίνουν θετικά τα μέτρα, οι ζημιές που έχουν ήδη υποστεί τράπεζες και επενδυτές οδηγούν σε αναζήτηση ρευστότητας, ενώ ορισμένοι «παίκτες» υποστηρίζουν πως τα τεράστια μέτρα τόνωσης των οικονομιών του κόσμου εγείρουν ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη προοπτική της δημοσιονομικής ευρωστίας των χωρών.

Στις ΗΠΑ αναμένεται επιστροφή σε αρνητικό έδαφος, με τα futures του S&P 500 να καταγράφουν πτώση 3,7%, του Nasdaq 4,44% και του Dow Jones 3,94%.

Στην Ασία, κανένας δείκτης δεν μπόρεσε τελικά να κρατηθεί σε θετικό έδαφος. Έτσι, ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραφε απώλειες 1%, ο Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με πτώση 1,68% στις 16.726 μονάδες, ο ASX έκανε «βουτιά» 6,26% στις 4.998 μονάδες, απώλειες 4,86% για τον Kospi στις 1.591 μονάδες, 3,64% για τον Hang Seng στις 22.416 μονάδες, ο δείκτης Shanghai Composite απώλεσε 1,83% στις 2.728 μονάδες και 1,98% ο CSI στις 3.636 μονάδες.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v