Αντίδραση 7% για το πετρέλαιο, ανακάμπτουν οι ασιατικές αγορές

Οι ελπίδες για συντονισμένα μέτρα στήριξης από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις για άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού και του πολέμου τιμών Σ.Αραβίας-Ρωσίας, δίνουν ώθηση σε ασιατικά χρηματιστήρια και πετρέλαιο. Άνοδος έως 4% στα futures της Wall Street.

Αντίδραση 7% για το πετρέλαιο, ανακάμπτουν οι ασιατικές αγορές

Άνοδο περίπου 7% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, ενώ θετικά πρόσημα καταγράφονται και στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, σε μια προσπάθεια ανάκτησης του εδάφους που χάθηκε στο χθεσινό κραχ, λόγω του πολέμου τιμών που ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία στο πετρέλαιο αλλά και των ανησυχιών για την επιδημία του κορωνοϊού.

Οι επενδυτές ευελπιστούν πως θα υπάρξουν κινήσεις από κράτη και κεντρικές τράπεζες για να τονωθούν οι οικονομίες παγκοσμίως, μετά και τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως κάνει «σημαντικά» βήματα για να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία έναντι της επίπτωσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού και θα συζητήσει σήμερα Τρίτη το ενδεχόμενο μείωσης φόρων μισθωτών υπηρεσιών με τους Ρεπουμπλικάνους του κογκρέσου.

Κατά τον κ. Τραμπ, ανάμεσα στα μέτρα, πέραν της μείωσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, ενδέχεται να είναι η χορήγηση βοηθημάτων σε ωρομίσθιους εργαζόμενους, καθώς και δανειακές χορηγήσεις σε μικρές εταιρείες. Ακόμη, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με τους αερομεταφορείς, τα ξενοδοχεία και τις εταιρείες που οργανώνουν κρουαζιέρες.

Οι ασιατικές μετοχές ανακάμπτουν ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων απομακρύνονται από τα ιστορικά χαμηλά, καθώς οι εικασίες περί συντονισμένων μέτρων από τις κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έβαλαν φρένο στις πωλήσεις πανικού.

Ανοδικά κινείται και το πετρέλαιο, με τους επενδυτές να ελπίζουν πως θα υπάρξει διακανονισμός και πιθανές μειώσεις παραγωγής από τις ΗΠΑ, ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα κέρδη μπορεί να είναι προσωρινά καθώς η ζήτηση για πετρέλαιο συνεχίζει να πλήττεται από τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ κατηγόρησαν «κρατικούς παράγοντες» για χειραγώγηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, τονίζοντας ότι οι ενέργειές τους συνέβαλαν σε μια μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, τονίζοντας ωστόσο ότι οι Αμερικανοί προμηθευτές ενέργειας βρίσκονται σε καλή θέση για να αντέξουν την μεταβλητότητα των τιμών.

Τα futures του Brent καταγράφουν κέρδη 7,45% στα 36,92 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού 6,97% στα 33,3 δολάρια.

Στην Ασία, ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 1%, έχοντας χθες καταγράψει πτώση που ξεπέρασε το 5%, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο κινείται 0,37% υψηλότερα στις 19.783 μονάδες, ο δείκτης Shanghai Composite καταγράφει κέρδη 1,32% στις 2.982 μονάδες, 1,81% ο CSI στις 4.069 μονάδες, 1,68% ο Hang Seng στις 25.452 μονάδες, 0,4% ο Kospi στις 1.962 μονάδες και 2,98% ο ASX στις 5.995 μονάδες.

Την ίδια ώρα, το yield του 10ετούς αμερικανικού treasury υπερδιπλασιάστηκε στο 0,7%, ενώ τα futures του S&P 500 ανακάμπτουν κατά 3,6%, του Dow Jones κατά 3,6% και του Nasdaq κατά σχεδόν 4%.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v