Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικά οι ασιατικές αγορές πλην Τόκιο

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας δημιουργούν πιέσεις στις ασιατικές αγορές, εν όψει και της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Σε χαμηλό τεσσεράμισι ετών υποχωρεί το γουάν.

Αρνητικά πρόσημα στις περισσότερες ασιατικές αγορές, λόγω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου κοντά σε χαμηλό επταετίας, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται και από την υποχώρηση του γουάν σε χαμηλό τεσσεράμισι ετών, που εντείνει τις ανησυχίες για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο υπερκορεσμός της αγοράς πετρελαίου, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας – της μεγαλύτερης καταναλώτριας εμπορευμάτων του κόσμου- δημιουργούν πιέσεις στις μετοχές εν όψει της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

Σήμερα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (η κεντρική τράπεζα της χώρας) έθεσε το guidance rate στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων τουλάχιστον ετών, ένδειξη ότι το Πεκίνο επιτρέπει την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος μετά την προσθήκη του στο καλάθι αποθετικών νομισμάτων του ΔΝΤ.

Πάντως, το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας ακολούθησε σήμερα διαφορετική πορεία, κλείνοντας με κέρδη λόγω της αποδυνάμωσης του γεν.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,7%, ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε με κέρδη 0,97% στις 19.230 μονάδες.

Πτώση 0,71% για τον δείκτη Hang Seng στις 21.542 μονάδες, 0,17% για τον δείκτη ASX στις 5.078 μονάδες, 0,18% για τον Kospi στις 1.948 μονάδες, 0,51% για τον Shanghai Composite στις 3.437 μονάδες και 0,3% για τον CSI στις 3.612 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v