Άνοδος μετά από 4 ημέρες στο Τόκιο

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο δείκτης Nikkei 225 του Τόκιο, ενισχυμένος κυρίως από τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου ύστερα από την ενίσχυση των πιέσεων στην κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα για την εξυγίανση του κλάδου, ενώ αντίθετα στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ακολούθησε αρνητική πορεία κυρίως εξ αιτίας των απωλειών της HSBC Holdings.

Ύστερα από τέσσερις ημέρες η αγορά του Τόκιο ακολούθησε ανοδική πορεία, κυρίως εξ αιτίας της αύξησης των μετοχών των τραπεζών και τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου.

Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε στις 9583,27 μονάδες καταγράφοντας ουσιαστικά κέρδη της τάξης του 1,72%, ενώ αντίθετα ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης υποχωρούσε κατά 1,64% στις 10418,78 μονάδες.

Κύκλοι της αγοράς τόνισαν ότι ίσως τελικά η κυβέρνηση κινηθεί προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων ιδιαιτέρως του τραπεζικού κλάδου, κυρίως καθώς το Σαββατοκύριακο αναμένεται η συνεδρίαση της ομάδας των G-7. Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών, Μασάρου Σιοκάβα, δήλωσε πως η χώρα αναμένεται να δεχτεί επικρίσεις από την ομάδα των G-7 για τις περιορισμένες προσπάθειές της για την ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου.

Η Mizuho Holdings, η μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως από πλευράς ενεργητικού, εκτινάχθηκε κατά 16,4%, ενώ ακολούθησαν και η Mitsubishi Tokyo Financial με κέρδη 7,7% και την UFJ Holdings με άνοδο της τάξης του 7,4%.

Αντίθετα το κλίμα στο Χονγκ Κονγκ ήταν αρνητικό, κυρίως εξ αιτίας των απωλειών της HSBC HOldings ύστερα από το σκάνδαλο της ιρλανδικής τράπεζας Allied Irish. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι παρόλο που είναι απίθανο η HSBC να έχει οποιαδήποτε συναλλαγή με την εν λόγω τράπεζα, η όλη υπόθεση επέδρασε αρνητικά στη διαμόρφωση κλίματος στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v