Οι ”αδύναμοι κρίκοι” του τελευταίου τριμήνου

Εταιρίες που ”υπόσχονται” πολλά στις καταστάσεις εννεαμήνου, αλλά συχνά ”χάνουν έδαφος” μέχρι να λήξει το έτος. Οι περιπτώσεις τριών εισηγμένων και ενός κλάδος. Τι πρέπει να προσέχουν οι ”ανυποψίαστοι” επενδυτές.

Οι  ”αδύναμοι κρίκοι” του τελευταίου τριμήνου
του Στέφανου Κοτζαμάνη

* Ο αναλυτικός πίνακας με τις οικονομικές επιδόσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Εταιρίες που ”υπόσχονται” πολλά στις καταστάσεις εννεαμήνου, αλλά συχνά ”χάνουν έδαφος” μέχρι να λήξει το έτος. Τι πρέπει να προσέχουν οι ανυποψίαστοι επενδυτές.

Το λάθος μπορεί να γίνει εύκολα. Βλέποντας κάποιος τα κέρδη του εννεαμήνου να είναι υψηλά και να οδηγούν σε ελκυστικό δείκτη P/E, συμπεραίνει ότι αυτά θα είναι ακόμη μεγαλύτερα στο σύνολο του έτους και σπεύδει να αγοράσει τη μετοχή ”εδώ και τώρα”…

Έλα όμως που τα πράγματα δεν είναι πάντοτε έτσι, καθώς αρκετές εταιρίες παραδοσιακά καταγράφουν ζημιές στο τελευταίο τρίμηνο…

---Μοτοδυναμική

H Μοτοδυναμική εμφάνισε στο εννεάμηνο καθαρά κέρδη 3,11 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχης περυσινής επίδοσης 2,69 εκατ. (άνοδος 15,6%). Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης γύρω στα 32,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη εννεαμήνου, το P/E υπολογίζεται κοντά στις 10,8 φορές.

Ωστόσο οι επενδυτές ας μην σπεύσουν να λάβουν αποφάσεις, γιατί συνήθως το τελευταίο τετράμηνο κάθε έτους είναι ζημιογόνο για την εισηγμένη, λόγω της θετικότατης εποχικότητας του τρίτου τριμήνου και της αρνητικής του τέταρτου. Πέρυσι για παράδειγμα, τα κέρδη του εννεαμήνου είχαν ανέλθει στα 2,69 εκατ., όταν τα αποτελέσματα ολόκληρου του έτους είχαν διαμορφωθεί στα 2,44 εκατ. ευρώ.

Μπορεί βέβαια το P/E της μετοχής να μην αναμένεται τόσο ελκυστικό όσο το 10,8, όμως η μερισματική απόδοση εκτιμάται ότι θα είναι και φέτος εντυπωσιακή. Συγκεκριμένα, η Μοτοδυναμική είχε διανείμει πέρυσι μέρισμα 42 λεπτών ανά μετοχή όταν τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 53 λεπτά. Το μέρισμα αυτό οδηγεί σε μια τρέχουσα μερισματική απόδοση στο 6,5%, που ενδεχομένως να αυξηθεί περαιτέρω στο βαθμό που το 2008 το διανεμόμενο μέρισμα θα ακολουθήσει την ανοδική πορεία των κερδών.

Στα προβλήματα του τίτλου εντάσσεται η χαμηλή του εμπορευσιμότητα (αναμένεται να διορθωθεί μετά την εκχώρηση του ποσοστού της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά στους μετόχους της τελευταίας), ενώ δεν εξηγήθηκε στην αγορά ο λόγος των διοικητικών αλλαγών που έλαβαν χώρα κατά τους τελευταίους μήνες.

---Μινέρβα

Η Μινέρβα εντυπωσίασε με τα εννεαμηνιαία αποτελέσματά της, καθώς σημείωσε καθαρά κέρδη 57,6% ανώτερα των αντίστοιχων περυσινών (από 1,1 σε 1,8 εκατ. ευρώ).

Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 19 εκατ. και τα κέρδη εννεαμήνου διαμορφώνεται ένα P/E γύρω στο 10,5, ωστόσο αν ”αποκρυπτογραφήσουμε” το τελευταίο τρίμηνο του έτους, τότε η εισηγμένη εταιρία αναμένει ζημιές για το συγκεκριμένο διάστημα. Και αυτό γιατί με κέρδη εννεαμήνου στα 1,8 εκατ. ευρώ, μίλησε για αύξηση κερδών σε σχέση με πέρυσι 10%, δηλαδή για 1,34 εκατ. αφού η επίδοση για το 2006 είχε διαμορφωθεί στο 1,22 εκατ. ευρώ.

Πώς όμως θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μια ζημιά γύρω στις 460 χιλιάδες ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο της χρήσης; Η εταιρία δεν έχει δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις. Μπορεί βέβαια το τρίτο τρίμηνο να είναι παραδοσιακά το δυνατότερο, ωστόσο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2006, η Μινέρβα είχε σημειώσει κέρδη ύψους 119 χιλιάδων ευρώ.

---Κρι-Κρι

Η γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι συνεχίζει και φέτος την ανοδική της πορεία κερδίζοντας μερίδια αγοράς, τόσο στο γιαούρτι, όσο και στο παγωτό. Στο φετινό εννεάμηνο πέτυχε να ανεβάσει τις πωλήσεις της κατά 18,9%, τα προ φόρων κέρδη της κατά 8,3% (από τα 6,33 στα 6,86 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά της κέρδη κατά 20,7%, από τα 4,73 στα 5,71 εκατ. ευρώ.

Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 49 περίπου εκατ. ευρώ, το P/E του τίτλου προσεγγίζει τις 8,6 φορές, επίδοση που δείχνει ιδιαίτερα ελκυστική. Όμως, για διάφορους λόγους (μεταξύ των οποίων και η αρνητική εποχικότητα στο παγωτό) το τέταρτο τρίμηνο κάθε έτους είναι ζημιογόνο για την Κρι-Κρι.

Έτσι, εξηγείται άλλωστε και η εμμονή της εισηγμένης στα νούμερα του τριετούς της business plan, τα οποία αναφέρονται σε προ φόρων κέρδη 3,6 εκατ. ευρώ, έναντι 3,13 εκατ. το 2006.

---Οι ακτοπλοϊκές εταιρίες

Ζημιογόνο είναι το τελευταίο τρίμηνο και για τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, λόγω αρνητικής εποχικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, όλες οι εισηγμένες του κλάδου υποχρεώθηκαν κατά το περυσινό τελευταίο τέταρτο του έτους σε ζημιές που κυμάνθηκαν από 640 χιλιάδες έως και 13,2 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα στο συγκεκριμένο κλάδο, θα πρέπει να προσεχτεί και ο παράγοντας των μη επαναλαμβανόμενων κερδών, καθώς και αυτός επηρεάζει σημαντικά τα P/E των μετοχών. Κατά το πρώτο φετινό εννεάμηνο, οι Μινωικές Γραμμές δεν σημείωσαν έκτακτα κέρδη, η ΑΝΕΚ μόλις 300.000 χιλιάδες ευρώ από χρεόγραφα, η Blue Star Ferries 1,3 εκατ. ευρώ, η Attica Holdings 40,1 εκατ. ευρώ από την πώληση του πλοίου Superfast X, καθώς και από την ρευστοποίηση της συμμετοχής του πακέτου που διέθετε η εταιρία στις Μινωικές Γραμμές.

Άρα, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να δώσουν βάση τόσο στα αποτελέσματα εννεαμήνου αυτά καθ’ εαυτά, όσο κυρίως στα ετήσια αποτελέσματα και μάλιστα στο επαναλαμβανόμενο τμήμα τους.

Ο ”πιο αδύναμος κρίκος” του κλάδου, ήταν η ΝΕΛ, που στο εννεάμηνο σημείωσε κέρδη μόλις 85 χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο, σε λειτουργική βάση το αποτέλεσμα ήταν έντονα ζημιογόνο, καθώς για να επιτευχθεί η παραπάνω οριακή επίδοση, χρειάστηκαν έκτακτης φύσεως κέρδη ύψους 11,47 εκατ. ευρώ: συγκεκριμένα, 3,87 εκατ. από πωλήσεις πλοίων και άλλα 7,6 εκατ. από αντιστροφή πρόβλεψης απομείωσης αξίας πλοίων. Πέραν αυτών, κατά το περυσινό τέταρτο τρίμηνο, η ΝΕΛ υποχρεώθηκε σε ζημιά ύψους 8,1 εκατ. ευρώ.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τις οικονομικές επιδόσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v