Σοφοκλέους: Οι...”αμνοί” και τα ερίφια της πτώσης

Τον Νοέμβριο, ολόκληρη η ελληνική αγορά βρέθηκε στο ”κόκκινο”, ανεξαρτήτως μεγεθών, προοπτικών και αποτιμήσεων, καθώς δεν γλίτωσε από τη δίνη της παγκόσμιας χρηματιστηριακής διόρθωσης. Κάποιες μετοχές ”βούλιαξαν”, ενώ άλλες αποδείχθηκαν ανθεκτικές. Ένα συγκριτικό τεστ σε μεγάλη, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Σοφοκλέους: Οι...”αμνοί” και τα ερίφια της πτώσης
*** Οι πίνακες με τις καλύτερες και τις χειρότερες μετοχικές αποδόσεις στο Χ.Α. τον Νοέμβριο δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

του Γιώργου Α. Σαββάκη



Aπό την αρχή μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου, οι περισσότερες μετοχές βρέθηκαν στο ”κόκκινο”, ανεξαρτήτως οικονομικών μεγεθών, προβλέψεων, εξελίξεων κ.λπ. Όλα αυτά τα στοιχεία σίγουρα δεν έχουν αλλάξει τόσο δραματικά προς το χειρότερο, ούτε τα δεδομένα των ελληνικών εισηγμένων έχουν μεταβληθεί τόσο άσχημα από τις αρχές Νοεμβρίου.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ο Νοέμβριος ήταν αρνητικός, αφού από τις 5.335 κινήθηκε κάτω από τις 4.900 μονάδες, ενώ και οι υπόλοιποι δείκτες βρέθηκαν ακόμα πιο χαμηλά σε απόδοση.

Σημασία στην πτώση έχει ποιοι μπόρεσαν να ”κρατηθούν”, συγκρινόμενοι πάντοτε με τις επιδόσεις που πέτυχαν οι δείκτες στους οποίους υπάγονται.

Ο ”Μ” ”έτρεξε” τις αποδόσεις όλων των μετοχών του Χ.Α. και παρουσιάζει τους τίτλους που άντεξαν στην πτώση αλλά και αυτούς που για δικούς τους λόγους κατέρρευσαν.

Οι πτώσεις τιμών προκαλούν πάντα μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον σε εκείνους που έχουν χάσει το τρένο και εν μέρει μπορεί να δημιουργούν ευκαιρίες, αφού σε κάποιους τίτλους η κάμψη πιθανόν να είναι αδικαιολόγητα μεγάλη.

Ωστόσο, ας έχουμε κατά νου ότι μετοχές που υποαπέδωσαν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι στο γύρισμα της αγοράς θα πάνε καλύτερα από εκείνες που υπεραπέδωσαν, καθώς οι αγορές διδάσκουν ότι πολλές φορές οι laggards (μετοχές που ”έμειναν πίσω”) παραμένουν laggards και οι leaders παραμένουν leaders.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πίσω από την καθοδική κίνηση των τιμών είτε κρύβονται σημαντικές υπεραξίες από την αρχή του χρόνου είτε έχει κάνει την εμφάνισή του κάποιο αρνητικό στοιχείο. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στους τίτλους που κινούνται θετικά.

Βέβαια, σε αυτόν τον κανόνα εμφανίζονται και τρανές εξαιρέσεις.

Τέλος, υπάρχουν μετοχές για τις οποίες υφίσταται αποδεδειγμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα πρόσφατη εξαγορά τους στα τρέχοντα επίπεδα, και γι’ αυτό οι τιμές κράτησαν.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει κινηθεί στο διάστημα του Νοεμβρίου πτωτικά κατά 9,3%, ενώ 11 τίτλοι υποαπέδωσαν και 9 κινήθηκαν καλύτερα από αυτόν.

Ο top performer στην υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι αναμφισβήτητα η ΔΕΗ. Παρά τα αδύναμα αποτελέσματα και την εμφανή απογοήτευση των αναλυτών για τα πεπραγμένα εννεαμήνου, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, με εφαλτήριο τις πιθανές αυξήσεις των τιμολογίων, έχουν ωθήσει τη μετοχή υψηλότερα κατά 20% σε μία εβδομάδα, διασπώντας και τα 30 ευρώ ανά μετοχή ενδοσυνεδριακά, με την κεφαλαιοποίηση πλέον να ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ και την απόδοση να βρίσκεται στο 6,50%.

Αξίζει να σημειωθεί πως καμία άλλη μετοχή του ”εικοσάρη” δεν κινείται με θετικό πρόσημο. Ωστόσο, πολύ ικανοποιητική πορεία είχαν και η Εμπορική, τα ΕΛΠΕ και ο ΟΤΕ. Η Εμπορική κινήθηκε πολύ καλά στην πτώση, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι από την αρχή του έτους βρίσκεται στο -12%, ενώ τα ΕΛΠΕ είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο από την 1η/1.

Όσον αφορά στον ΟΤΕ, το αυξημένο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις συντήρησε τη μετοχή σε ικανοποιητικά επίπεδα. Στον αντίποδα, ο τίτλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ κατέρρευσε με απώλειες 20,11% και από κοντά και η Intralot -18,12%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, το... καρπούζι μοιράστηκε στη μέση, με 20 τίτλους να υπεραποδίδουν και άλλους τόσους να κινούνται από την άλλη πλευρά. Οι top leaders είναι οι τίτλοι της Σωλ. Κορίνθου με άνοδο 2,58% και των Blue Star και Attica Συμμετοχών με απώλειες 0,53% και 0,74% αντίστοιχα.

Επίσης, η Euromedica και τα ΚΑΕ κινήθηκαν με πολύ μικρές απώλειες της τάξεως του 2% - 2,5%. Στον αντίποδα, Τεχνική Ολυμπιακή, Sprider Stores και Μαΐλλης παρουσίασαν απώλειες άνω του 23%, όταν ο δείκτης Mid 40 έχανε 11,44%, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Για τη Sprider τα κέρδη από την αρχή του έτους είναι ακόμα υψηλά, ενώ ανησυχία επικρατεί τόσο για την Τεχνική Ολυμπιακή όσο και για το εννεάμηνο του Μαΐλλη.

Στη μικρή κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης της οποίας απώλεσε το 14% σχεδόν της αξίας του, μόλις 5 από τις 80 μετοχές κινήθηκαν θετικά και συνολικά οι περισσότερες υποαπέδωσαν σημαντικά.

Μεγαλύτερη πτώση είχαμε για τις μετοχές των Καλπίνης - Σίμος, Sato και ΣΙΔΜΑ, με απώλειες άνω του 27%. Στον αντίποδα οι τίτλοι με θετική απόδοση ανήκουν στις ΑΒ, Πετρόπουλος, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Μπενρουμπή και Δάιος.

Στις λοιπές μετοχές της Σοφοκλέους, που δεν συμμετέχουν σε κάποιον δείκτη, περιλαμβάνονται με κέρδη 58% η Πραξιτέλειο, με 17% η ΚΡΕΚΑ, με 11% η Ωμέγα ΑΕΕΧ, με 10% η Cosmote και το κοινό της Ideal.

Από την άλλη, υπάρχουν τίτλοι με απώλειες, όπως η Παρνασσός με 36%, η Διεκάτ με 34% και η Άλφα Γκρίσιν με 30%. Όσον αφορά στο Πραξιτέλειο, η επάνοδος στο ταμπλό ήταν δυναμική, ενώ σχετικά με την Cosmote η δημόσια πρόταση στα 26,24 ευρώ αποτελεί μαξιλάρι για την τιμή της μετοχής.

** Αναδημοσίευση από το φύλλο 505 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”.

*** Οι πίνακες με τις καλύτερες και τις χειρότερες μετοχικές αποδόσεις στο Χ.Α. τον Νοέμβριο δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v