Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Fin.: Τρία σενάρια για Σοφοκλέους το 2007

Οι ελληνικές μετοχές θα ενισχυθούν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το 2007 λόγω ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών, ελκυστικών αποτιμήσεων και ασφαλούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος εκτιμά η Alpha Finance στο οutlook για το 2007. Τρία σενάρια για την πορεία του Γενικού Δείκτη. Τα Top Picks. Οι τιμές - στόχοι.

Alpha Fin.: Τρία σενάρια για Σοφοκλέους το 2007
Οι ελληνικές μετοχές θα ενισχυθούν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το 2007 λόγω ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών, ελκυστικών αποτιμήσεων και ασφαλούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος εκτιμά η Alpha Finance στο οutlook για το 2007.

Η χρηματιστηριακή δίνει τρία σενάρια για την πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς το 2007.

Το ”αισιόδοξο σενάριο” κάνει λόγο για περιθώριο ανοδικής κίνησης μεγαλύτερο του 15%, το οποίο βασίζεται σε παράγοντες όπως η αύξηση των κερδών ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων άνω του 25%, άνοδο στα διεθνή χρηματιστήρια και απουσία γεωπολιτικών ανησυχιών.

Το ”σενάριο βάσης” αναφέρεται σε περιθώριο ανόδου 10%-15%, με βάση παράγοντες όπως αύξηση των κερδών ανά μετοχή των εταιριών άνω του 15%, οριακή άνοδο των διεθνών χρηματιστηρίων, υψηλότερη μεταβλητότητα και απουσία γεωπολιτικών ανησυχιών.

Το ”απαισιόδοξο σενάριο” οδηγεί σε πρόβλεψη για πτωτικό περιθώριο 0%-15% με βάση παράγοντες όπως αύξηση μικρότερη του 10% για τα κέρδη ανά μετοχή των εταιριών, αρνητική μεταβολή στις διεθνείς αγορές και υψηλότερη μεταβλητότητα.

Στους καταλύτες περιλαμβάνονται η ισχυρή ανάπτυξη της κερδοφορίας των ελληνικών εταιριών, η διατήρηση (ή όχι) των premium αποτίμησης των ελληνικών μετοχών και η παρουσίαση (ή ενημέρωση) των επιχειρηματικών σχεδίων από μεγάλες εταιρείες κατά το α’ τρίμηνο του 2007.

Επίσης, η περαιτέρω απεμπλοκή του κράτους από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η επιτάχυνση της κινητικότητας όσον αφορά στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, το μεγαλύτερο βάθος της αγοράς που θα επιτευχθεί μέσω αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο από τις χρηματιστηριακές αρχές, το άνοιγμα αρκετών μεγάλων τομέων όπως η ενέργεια, η συμμετοχών των ξένων επενδυτών και οι πόροι από χρηματοδοτήσεις που θα εισρεύσουν στη χώρα.

Η χρηματιστηριακή δίνει θέση ”long” για τους τομείς των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των καταναλωτικών και οικιακών ειδών και των βιομηχανικών πόρων. Ουδέτερη στάση τηρεί για τους τομείς της υγείας, του real estate, των τροφίμων, του πετρελαίου και αερίου και του τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Από μετοχές, η Alpha Finance αναφέρει ότι της αρέσει το επιχειρηματικό μοντέλο των Intralot, Σαράντη και FORTHnet, οι επεκτατικές κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας και η προοπτική χρήσης του ενεργητικού του Τ.Τ. από τον τραπεζικό τομέα. Επίσης, θεωρεί ότι υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερη αξία που μπορεί να εκμεταλλευτεί στην περίπτωση του ΟΤΕ.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει παράλληλα ότι της αρέσει η διαφοροποίηση του ομίλου ΓΕΚ, το growth story της Frigoglass, η προοπτική του Ρόκα και του Μυτιληναίου, στον ενεργειακό κλάδο, ενώ θεωρεί ότι θα αποκαλυφθούν περισσότερες συνέργιες στην περίπτωση της Vivartia, από τη συγχώνευση με την Chipita.

Τα top picks της Alpha Finance

Τα top picks της χρηματιστηριακής για το 2007 είναι οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, του ΟΤΕ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Intralot, της ΓΕΚ, του Μυτιληναίου, της Frigoglass, της Vivartia, του Σαράντη, της FORTHnet και του Ρόκα. Ειδικότερα:

* Για την Εθνική Τράπεζα η χρηματιστηριακή δίνει τιμή-στόχο 40 ευρώ, στηριζόμενη στην ανοδική αποτίμηση της τράπεζας μετά το deal με την Finansbank, την παρουσίαση του νέου business plan της τράπεζας καθώς και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ομίλου. Η τρέχουσα τιμή της μετοχής είναι 34,10 ευρώ.

Ακόμη, καταθέτει πρόταση για μετακύλιση θέσης από την Eurobank EFG στην Εθνική Τράπεζα.

* Για τον ΟΤΕ, στηριζόμενη στην αναδιάρθρωση του Οργανισμού στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας, στο πρόγραμμα περιορισμού των δαπανών, στην ευρεία πελατειακή του βάση στην Ελλάδα, αλλά και στο premium εξαγοράς, δίνει τιμή-στόχο τα 24,8 ευρώ έναντι 22,34 ευρώ που είναι η τρέχουσα τιμή της μετοχής του Οργανισμού.

Καταθέτει δε πρόταση για μετακύλιση θέσης από την Cosmote στον ΟΤΕ.

* Η τιμή-στόχος που δίνει για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι 19 ευρώ, η οποία στηρίζεται στις προοπτικές χρήσεις των κεφαλαίων και στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Η τρέχουσα τιμή του Τ.Τ. διαμορφώνεται στα 17,28 ευρώ ανά μετοχή.

Η χρηματιστηριακή καταθέτει πρόταση για μετακύλιση θέσης από την Εμπορική Τράπεζα και την Αγροτική Τράπεζα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

* Στην αξιοποίηση της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, στην κρίσιμη μάζα συνδρομητών που έχει ήδη αποκτήσει και στον υγιή ισολογισμό της, στηρίζει την τιμή-στόχο των 14,5 ευρώ για τη μετοχή της FORTHnet, από την τρέχουσα τιμή των 10,16 ευρώ.

* Στα 25,60 ευρώ θέτει η χρηματιστηριακή την τιμή-στόχο για την Intralot, στηριζόμενη στο επιχειρησιακό μοντέλο της εταιρίας, στην τάση των τυχερών παιχνιδιών παγκοσμίως, στην επιτυχημένη πορεία της αλλά και στους στόχους της. Η τρέχουσα τιμή για τη μετοχή διαμορφώνεται στα 25,20 ευρώ.

Επίσης, καταθέτει πρόταση για μετακύλιση θέσης από τον ΟΠΑΠ στην Intralot.

* Για τη ΓΕΚ η χρηματιστηριακή δίνει τιμή-στόχο στα 9,40 ευρώ από 7,24 ευρώ που είναι η τρέχουσα τιμή της μετοχής. Η αποτίμηση αυτή στηρίζεται στις προοπτικές ανόδου της εταιρίας και στη διαφοροποίησή της στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας, του real estate και των έργων παραχώρησης.

Προτείνει δε τη μετακύλιση θέσης από την Τέρνα στη ΓΕΚ.

* Με βάση την ηγετική θέση του στην πολλά υποσχόμενη αγορά αιολικής ενέργειας και την ”ορατότητα” των ταμιακών ροών, η χρηματιστηριακή θέτει τιμή-στόχο για τη μετοχή της Ρόκας στα 21,30 ευρώ, αντί των 19,16 ευρώ που είναι η τρέχουσα τιμή της.

* Στα 10,60 ευρώ δίνει τιμή-στόχο για τη μετοχή της Σαράντης, στηριζόμενή στην επέκταση της εταιρίας σε αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ελκυστική αποτίμησή της αλλά και στο ισχυρό μερίδιο που κατέχει στην εγχώρια αγορά. Η τρέχουσα τιμή της μετοχής της εταιρίας είναι 8,16 ευρώ.

Ακόμη, η χρηματιστηριακή πρότείνει μετακύλιση θέσης από τον Φουρλή και τη Notos Com στη Σαράντης.

* Η επέκταση της Frigoglass σε αγορές του εξωτερικού, οι προοπτικές ανάπτυξης και η είσοδος στην προσοδοφόρα αγορά της Κίνας, σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, θέτουν την τιμή-στόχο για τη μετοχή της στα 18,90 ευρώ, αντί για 16,80 ευρώ που είναι η τρέχουσα.

* Για τη Μυτιληναίος η χρηματιστηριακή δίνει τιμή-στόχο στα 25 ευρώ, αντί για 26,98 ευρώ που είναι η τρέχουσα, στηριζόμενη στις σημαντικές προοπτικές στον τομέα εμπορίας μετάλλων, στο deal της ΜΕΤΚΑ με την Alstom, αλλά και στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς ενέργειας.

Επίσης, καταθέτει πρόταση για μετακύλιση θέσης από την Αλουμίνιον της Ελλάδος στη Μυτιληναίος.

* Τέλος, η χρηματιστηριακή θέτει τιμή-στόχο 16,60 ευρώ για τη Vivartia, λόγω των προοπτικών ανάπτυξης σε ξένες αγορές, των συνεργιών με την Chipita αλλά και τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στην Ελλάδα. Η τρέχουσα τιμή για τη μετοχή της εταιρίας είναι 14,40 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v