Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν και εν συνεχεία ανέβηκαν κατά 100 μονάδες βάσης από τα τέλη Νοεμβρίου, σχολιάζει η BofA Merrill Lynch σε νέα ανάλυσή της για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες.
Όπως σημειώνει, λαμβάνει υπόψη της τα δεδομένα από τις μειωμένες αποδόσεις στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών μέσω του κόστους ιδίων κεφαλαίων. Ενώ είναι μειωμένο, σημειώνει, εξακολουθεί να το κρατά υψηλά στο 13,1% κατά μέσο όρο. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει κίνδυνος «διάλυσης» (dilution) στον κλάδο και γι’ αυτό διατηρεί τη σύσταση underperform. Θέτει νέες υψηλότερες τιμές-στόχους (αν και κάτω από τα υφιστάμενα επίπεδα διαπραγμάτευσης) και συγκεκριμένα:
* Alpha Bank: 1,36 (από 1,3 ευρώ)
* Εθνική: 0,25 (από 0,21 ευρώ)
* Eurobank: 0,65 (από 0,58 ευρώ)
* Πειραιώς: 3,26 (από 2,31)
Όπως υποστηρίζει η BofA Merrill Lynch, το στρεσάρισμα των τραπεζών μέσω της άσκησης της EBA δεν δείχνει να είναι σοβαρό, κάτι που υπονοεί ότι το κεφαλαιακό κενό που θα προκύψει από το τεστ μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο. Ωστόσο εκτιμά ότι θα υπάρξει κάποια «πολιτική βούληση» να δούμε πιο «καθαρές τράπεζες» προ της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα, προκειμένου να είναι σε θέση να χειριστούν καλύτερα πιθανές οπισθοδρομήσεις που μπορεί να προκύψουν στο θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων. Ως αποτέλεσμα ο οίκος βλέπει σημαντικό ρίσκο ανακεφαλαιοποίησης και την πιθανότητα άλλων λύσεων στο πρόβλημα των δανείων, όπως η επιλογή της bad bank, αλλά και δυνητικά περαιτέρω ενοποιήσεων.
Σημειώνει ότι τα αποτελέσματα του stress test θα ανακοινωθούν τον Μάιο και οι λεπτομέρειες του «πακέτου εξόδου» πιθανότατα θα αποφασιστούν όχι πολύ αργότερα, αφήνοντας στις τράπεζες μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να δράσουν, αν αυτό χρειαστεί.
Ο οίκος εκτιμά ότι η εικόνα που θα δώσουν οι διοικήσεις για τα IFRS9 και τα stress tests θα κυριαρχήσουν την περίοδο ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 2017. Εχει εξαιρέσει τα IFRS9 από τις εκτιμήσεις που κάνει μέχρι να υπάρξει περισσότερη διαύγεια του αντίκτυπου.
Σημειώνει ότι υπήρξαν το τέταρτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς σημαντικές διαγραφές (Εθνική) καθώς και πωλήσεις δανείων (Alpha και Eurobank). Κρίνει θετικά αυτές τις εξελίξεις, ωστόσο αναφέρει ότι αν οι πωλήσεις δανείων με εξασφαλίσεις ξεκινήσουν, με ουσιαστικό τρόπο, αυτό μπορεί να αποτελέσει επιπλέον πτωτικό ρίσκο για τα καθαρά έσοδα από τόκους.
Η δυναμική αναδιαρθρώσεων παραμένει το «κλειδί», κατά την BofA Merrill Lynch. Αν βελτιωθεί το μομέντουμ περισσότερο απ’ όσο υπολογίζει, θα προσφέρει ανοδική τάση για τις εκτιμήσεις της και την αποτίμηση.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει ότι οι εκτιμήσεις της αναφορικά με τα καθαρά έσοδα για το 2018-19 παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της αγοράς (consensus). Εν μέρει εξαιτίας των χαμηλότερων προσδοκιών της για τα καθαρά έσοδα από τόκους. Προσδοκά ετήσια μείωση 3-10% για τις ελληνικές τράπεζες το 2018 από τις αναδιαρθρώσεις καθώς και κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης των δομών χρηματοδότησης, όπως καλυμμένα ομόλογα και εργαλεία T2. Θυμίζει ότι η μέση εκτίμηση είναι ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα υποχωρήσουν μόνο 1-2% το 2018.