Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

LEX: Τα δώρα των ελληνικών τραπεζών

Με τον κίνδυνο εθνικοποίησης να απομακρύνεται οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έγραψαν μεγάλες αποδόσεις γράφει η στήλη Lex. Πειραιώς και Alpha έχουν το προβάδισμα. Τι "αρέσει" στους επενδυτές. Τα ρίσκα.

LEX: Τα δώρα των ελληνικών τραπεζών
Οι μέτοχοι των τραπεζών στην Ελλάδα θα θυμούνται αυτή την άνοιξη. Οι μετοχές των τριών μεγαλύτερων- Πειραιώς, Alpha και Εθνική Τράπεζα- κέρδισαν πάνω από 85% από την αρχή του Απριλίου.

Πριν από ένα χρόνο υπήρχε κίνδυνος ότι ο κλάδος θα εθνικοποιηθεί. Όμως, ο κίνδυνος έχει μειωθεί και έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, η οποία προβλέπει ότι €23 δισ. πηγαίνουν σε αυτό το τραπεζικό «τρίο».

Τα κεφάλαια θα έρθουν σε μεγάλο βαθμό από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο θα καταλήξει το 90% του μετοχικού κεφαλαίου. Αλλά αν ιδιώτες επενδυτές βάλουν το 10% του κεφαλαίου, τα δικαιώματα ψήφου του ΤΧΣ θα είναι περιορισμένα και οι ιδιώτες θα διατηρήσουν τον έλεγχο.

Πειραιώς και η Alpha έχουν πετύχει το στόχο. Η ΕΤΕ εργάζεται σε αυτό.

Αν αυτό το εμπόδιο ξεπεραστεί, υπάρχουν πολλά που «αρέσουν». Επενδυτές που θα κρατήσουν τα δικαιώματα θα πάρουν warrants, δηλαδή τη δυνατότητα να αποκτήσουν μετοχές του ΤΧΣ σε τιμές κοντά σε αυτές της έκδοσης των δικαιωμάτων. Και οι τράπεζες φαίνονται πιο υγιείς από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

Πειραιώς και η Alpha θα έχουν Core Tier One 14%, το οποίο θα τις καλύψει από τις ζημιές που αναμένονται με βάση τα stress test που έγιναν από την BlackRock το 2011.

Οι δύο εμφανίζονται ως νικητές σε έναν τομέα που προχωρά σε συγχωνεύσεις, έχοντας αποκτήσει τις θυγατρικές Γαλλίας, Κύπρου και Πορτογαλίας στην Ελλάδα.

Αλλά οι συγχωνεύσεις μπορεί να αποδειχθούν περίπλοκες, ειδικά για την Πειραιώς, η οποία απέκτησε έξι ομίλους. Υπάρχει, επίσης, η παρακολούθηση του EFSF.

Ο στόχος του ΤΧΣ είναι να βγει από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών μέσα σε πέντε χρόνια, αλλά αν οι κάτοχοι των warrants δεν αγοράσουν θα υπάρξουν πολλές μετοχές σε διάθεση. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι η ανάλυση της BlackRock για τις επισφάλειες. Το ΔΝΤ αναμένει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το επόμενο έτος, αλλά παραδέχεται ότι η ύφεση ήταν χειρότερη από ότι αναμενόταν και έχει προειδοποιήσει ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αναμένει ένα «κύμα» μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι τράπεζες δεν ξέφυγαν από τα προβλήματα ακόμα…
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v