Επενδύοντας στην απαισιοδοξία της αγοράς

Oι ”παίκτες” που προτιμούν την αντιμετώπιση των μετοχών αποκλειστικά από πλευράς αξίας, έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να αγνοούν την αγορά, αλλά και να την αξιοποιούν. Όπου υπάρχει μεγάλη βραχυπρόθεσμη απαισιοδοξία, ενδέχεται να κρύβεται μεγάλη μακροπρόθεσμη αξία. Το βρετανικό Templeton Growth fund αποτελεί κλασικό παράδειγμα, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του θρυλικού Sir John Templeton.

της Deborah Brewster

Ο Sir John Templeton, ο θρυλικός χρηματιστής, συμβούλευε τους διαδόχους του να ”επενδύουν στη χρονική στιγμή που η απαισιοδοξία στην αγορά βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της”.

Ο Murdo Murchison, ο οποίος διαχειρίζεται το αμοιβαίο κεφάλαιο Templeton Growth που ίδρυσε ο Sir John πριν από 50 χρόνια, πιστεύει ότι η βρετανική κεφαλαιαγορά βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το σημείο, στην παρούσα φάση.

Ο κ. Murchison, ένας 38χρονος Σκωτσέζος που έγινε μόλις ο τρίτος επικεφαλής του αμοιβαίου όταν ανέλαβε προ τετραετίας, αναφέρει: ”Στην Αγγλία, μπορεί κανείς πλέον να αγοράσει μερίδια σε ορισμένες από τις καλύτερες εταιρίες του κόσμου σε δίκαιες αποτιμήσεις. Συχνά, σαν επενδυτής που τοποθετείται σε μετοχές αξίας, κάποιος στοιχηματίζει σε νικημένες ή καταπονημένες εταιρίες, αλλά δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση στην παρούσα φάση”.

”Ήμασταν αγοραστές στην Αγγλία καθ’ όλη την περυσινή χρονιά και βρισκόμαστε στην παράξενη θέση, για επενδυτές σε μετοχές αξίας, να συμμετέχουμε με μεγάλα μερίδια σε πολλές εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης, του FTSE 100”. Ένα ποσοστό πέραν του 20% των κεφαλαίων του αμοιβαίου, το οποίο έχει τη δυνατότητα επενδύσεων σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται τοποθετημένο στην εγχώρια κεφαλαιαγορά έναντι ποσοστού 14% πριν από ένα χρόνο.

Πλέον το αμοιβαίο κεφάλαιο βρίσκεται τοποθετημένο σε μετοχές εταιριών όπως η BskyB, η Reuters και η Pearson (η οποία εκδίδει τους Financial Times), ενώ έχει διευρύνει και τις υπάρχουσες συμμετοχές, εκτιμώντας πως η άνοδος των επιτοκίων έχει αποτυπωθεί στις βρετανικές μετοχές.

”Όλοι ανησυχούν για τη βρετανική στεγαστική αγορά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μεγάλες επιχειρήσεις που δεν εξαρτώνται από τον καταναλωτικό κύκλο. Είμαστε τοποθετημένοι στη Shell, την Glaxo, τη Vodafone, τη National Grid, την Cadbury Schweppes -οι τιμές των σπιτιών μπορούν να μειωθούν κατά 20% χωρίς να επηρεάσουν αυτές τις μετοχές”.

”Εάν εξετάσετε τις βρετανικές και τις ευρωπαϊκές εταιρίες, οι ισολογισμοί εμφανίζονται στιβαροί, οι χρηματικές ροές είναι ισχυρές και ο επιχειρηματικός κλάδος συρρικνώνεται. Οι μεγάλες εταιρίες αγοράζουν πίσω τις μετοχές τους. Αυτό είναι εντυπωσιακό, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια που οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές συρρικνώνονται. Δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στις ΗΠΑ”.

Το σύστημα Templeton ζητά από τους διαχειριστές των κεφαλαίων να είναι και αναλυτές και τους επιτρέπει να επιλέγουν μόνο από μια ”λίστα αγορών” που περιλαμβάνει περίπου 180 μετοχές από όλο τον κόσμο.

Σε ένα ασυνήθιστο βραχυπρόθεσμο ”παιχνίδι”, η Templeton έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος στη Reuters, αγοράζοντας στις 98 πένες και πουλώντας στις 3 στερλίνες. Είναι ακόμη ο μεγαλύτερος μέτοχος μετά τη News Corp. στην BskyB μετά από μπαράζ αγορών τον Αύγουστο, όταν η εταιρία διόρισε τον James Murdoch στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

”Πρόκειται για κλασικό παράδειγμα όπου υπάρχει μεγάλη βραχυπρόθεσμη απαισιοδοξία αλλά μεγάλη μακροπρόθεσμη αξία” τονίζει ο κ. Murchison. ”Η BskyB υποχώρησε κατά 19% σε μια ημέρα και σπεύσαμε άμεσα. Τα αγγλικά ιδρύματα δεν συμπαθούν τον James Murdoch αλλά ο Rupert Murdoch έχει εξαιρετικό ιστορικό επιδόσεων”.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v