Οι αγορές αρέσκονται στα ωραία σενάρια

Οι αγορές χαρακτηρίζονται από έλλειψη τάσης μέχρι στιγμής εφέτος, γεμίζοντας πολλούς από τους εργαζόμενους στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με απελπισία. Αυτό εγείρει το ερώτημα, του, τι μετακινεί τις αγορές εξαρχής. Ο Philip Coggan, σε ένα σεμινάριο αντίληψης της χρηματιστηριακής αγοράς.

του Philip Coggan

Οι αγορές χαρακτηρίζονται από έλλειψη τάσης μέχρι στιγμής εφέτος, γεμίζοντας πολλούς από τους εργαζόμενους στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με απελπισία. Αυτό εγείρει το ερώτημα, του τι μετακινεί καταρχάς τις αγορές.

Οι περισσότερες ημερήσιες κινήσεις εμπίπτουν στην κατηγορία του ”θορύβου”. Οι σχολιαστές εκφράζουν τις απόψεις τους (και άνθρωποι σαν εμένα κάθονται και γράφουν) λέγοντας: ”Τα απογοητευτικά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ” ή κάτι παρεμφερές. Ωστόσο, αυτά δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο από προβλέψεις. Είναι αδύνατον κάποιος να γνωρίζει τους παράγοντες που επηρεάζουν τους αγοραστές και τους πωλητές. Θα μπορούσε να είναι απλώς μια συγκυρία που σχετίζεται με τις χρηματικές τους ροές, ο παράγοντας που κρύβεται πίσω από τις συναλλαγές. Αυτές οι μεταβολές στις τιμές, οπότε, υπόκεινται σε πολλούς τυχαίους παράγοντες.

Παρ’ όλα αυτά, πάρα πολλοί άνθρωποι ορμούν πάνω στα μακροοικονομικά στοιχεία, τις ανακοινώσεις των επιχειρήσεων, τις αποτιμήσεις και κατασκευάζουν ”σενάρια”, όπως επί παραδείγματι: η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται. Οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες αγοράζουν αμερικανικά 10ετή ομόλογα. Οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές πλήττουν τα περιθώρια κερδοφορίας.

Αυτά τα σενάρια συναγωνίζονται το ένα το άλλο και η αξιοπιστία τους ελέγχεται τόσο από τα νέα δεδομένα που δημοσιοποιούνται, όσο και από την ικανότητά τους να προβλέψουν κινήσεις τιμών.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, ξεκινά μια διαδικασία που περιγράφει ο Malcolm Gladwell στο βιβλίο TheTipping Point. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και η ιατρική. Υπάρχει μια χρονική στιγμή που, ένα ξέσπασμα ενός ιού έχει μολύνει επαρκές μερίδιο του πληθυσμού, ώστε να χαρακτηριστεί επιδημία.

Η αλληγορία της επιδημίας είναι συναφής με τις χρηματαγορές. Σε κάποιο χρονικό σημείο, έχουν ”μολυνθεί” αρκετοί από το σενάριο, ώστε οι πράξεις τους αρχίζουν να έχουν συνέπειες. Οι τιμές κινούνται ανάλογα.

Υπάρχει ένας πακτωλός κεφαλαίων που περιμένει να εκμεταλλευθεί τέτοιες τάσεις. Μια προφανής πηγή είναι τα hedge funds. Πολλές από τις στρατηγικές τους βασίζονται στο momentum. Με άλλα λόγια, μια τάση να αγοράζουν επενδυτικές επιλογές που έχουν ήδη σημειώσει ανοδική κίνηση. Όλες οι στρατηγικές που βασίζονται σε δείκτες και τεχνική ανάλυση ενδέχεται αν εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία.

Αυτές οι τάσεις είναι συνήθως βραχυπρόθεσμες, εάν το σενάριο δεν επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα, ή αν μια εξωτερική διαταραχή (τρομοκρατική ενέργεια, πολιτική εξέλιξη) τεθεί στο επίκεντρο των επενδυτών.

Ωστόσο, εάν αντέξουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να περάσουν σε δεύτερο επίπεδο. Ο George Soros, ο γνωστός διαχειριστής κεφαλαίων έχει περιγράψει αυτό το φαινόμενο ως ”αντανακλαστικότητα”, όταν δηλαδή αρχίζουν να επηρεάζονται τα θεμελιώδη.

Ένα κλασικό παράδειγμα παρατηρείται στην κτηματαγορά. Οι εργολάβοι χρειάζονται να δανείζονται χρήματα για να χρηματοδοτούν τα έργα. Οι τράπεζες θέλουν να είναι σίγουρες πως οι τιμές θα δράσουν ως εχέγγυα για τα δάνειά τους.

Εάν οι τράπεζες είναι πρόθυμες να δανείσουν, οι τιμές των ακινήτων και των οικοπέδων είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν, βελτιώνοντας την αξία των εχεγγύων στα δάνειά τους. Ωστόσο, εάν οι τράπεζες αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, οι εργολάβοι ίσως χρειαστεί να πουλήσουν έργα και η αξία των τραπεζικών εγγυήσεων θα μειωθεί.

Υπάρχει ακόμη ένα τρίτο επίπεδο, στο οποίο εισέρχεται στο ”παιχνίδι” όλη η αγορά. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί η τάση έχει ”περάσει” στις εφημερίδες ή διότι οι επενδυτές παρατηρούν τους φίλους τους που ευημερούν από το ράλι. Η ύπαρξη περισσότερων αγοραστών δίνει περισσότερη ορμή στις τιμές. Είμαστε ήδη στην περιοχή της ”φούσκας”.

Η δεύτερη και η τρίτη φάση δεν μπορούν να υπάρξουν αν δεν υπάρχει εύκολη πίστωση. Η γρηγορότερη οδός για τον πλούτο (και τη φτώχεια) είναι μέσω της χρήσης δανεισμένων κεφαλαίων.

Επιπροσθέτως, σε αυτή τη φάση, οι τιμές φαίνονται ακριβές σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους αποτίμησης. Ωστόσο υπάρχουν πολλά συμφέροντα που δεν επιθυμούν εξορθολογισμό της ”φούσκας”. Οπότε είτε θα απορρίψουν τις παραδοσιακές μεθόδους αποτίμησης ως ανεπαρκείς (όπως γίνεται τώρα στην βρετανική κτηματαγορά) ή θα εφεύρουν νέες μεθόδους αποτίμησης που θα καθιστούν την αγορά, δίκαια αποτιμημένη (συνήθως, βασισμένες σε μικρή χρονική περίοδο).

Εν κατακλείδι, ωστόσο, η τάση θα αντιστραφεί. Αυτό ενδέχεται να συμβεί πριν το επίπεδο ”φούσκας”.

Αυτά τα ”καπρίτσια” των αγορών δημιουργούν πιθανές ευκαιρίες για τους επενδυτές. Οι περισσότεροι επικεντρώνονται στο να είναι οι πρώτοι που θα μάθουν για το σενάριο, περιμένοντας την βραχυπρόθεσμη τάση. Μετά, απομακρύνονται πριν προλάβει να αλλάξει.

Ο κίνδυνος των αγορών στην παρούσα φάση, είναι ότι τα σενάρια αποδεικνύονται βραχυπρόθεσμα και οι πληθωριστικοί φόβοι συνδυάζονται με ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτοί που κυνηγούν τις τάσεις καταλήγουν να επιβαρύνονται με σημαντικά κόστη συναλλαγών για ελάχιστα κέρδη.

Τα πραγματικά κέρδη έρχονται, όταν κάποιος πετυχαίνει σωστά, μια μακροπρόθεσμη τάση. Η πιο προφανής υποψηφιότητα είναι τα εμπορεύματα, λόγω του συνδυασμού της ενισχυμένης ασιατικής ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς. Ωστόσο, πρόκειται για ένα στοίχημα υψηλού κινδύνου.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v