Τράπεζες: Βαθαίνει το χάσμα Βορρά-Νότου

Οι FT αποκαλύπτουν έκθεση της Morgan Stanley για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, βάσει της οποίας το ρήγμα μεταξύ Βορρά-Νότου διευρύνεται. Τι αναφέρεται για την Alpha Bank και τους άλλους που δεν έχουν προχωρήσει σε ΑΜΚ.

  • Petrick Jenkins
Τράπεζες: Βαθαίνει το χάσμα Βορρά-Νότου
Το χάσμα ανάμεσα στον τραπεζικό κλάδο του ευρωπαϊκού Νότου, που επιβαρύνεται από τις ανησυχίες για την κρίση χρέους και των ανταγωνιστών στον τραπεζικό κλάδο του "υγιέστερου" ευρωπαϊκού Βορρά, έχει διευρυνθεί φέτος, ασκώντας νέες πιέσεις στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Αυστρίας, οι οποίοι ήδη θεωρούνται κεφαλαιακά αδύναμοι.

Συγκεκριμένα, τράπεζες όπως η ελληνική Alpha Bank, η ιταλική Unicredit, η Banco Espirito Santo της Πορτογαλίας όπως επίσης η Erste Bank και η Raiffeisen της Αυστρίας βρίσκονται στο επίκεντρο γιατί δεν έχουν ακολουθήσει το τελευταίο κύμα άντλησης νέων κεφαλαίων.

Σε έκθεσή της, που αναμένεται να κοινοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, η Morgan Stanley αναφέρει ότι από τις 22 τράπεζες που κινδύνευσαν να αποτύχουν στα stress tests του 2010 -με αποτέλεσμα εντός πλαισίου 2,25 ποσοστιαίων μονάδων από τη βάση του 6% για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1- οι 17 έχουν ανακοινώσει αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Μόνο η Erste Bank, η Raiffeisen, η Alpha, η Unicredit και η BES δεν έχουν προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι πέντε εισηγμένες τράπεζες μπορεί να δυσκολευτούν στα stress tests που γίνονται από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή αυτόν τον μήνα εξέτασε την ισχύ της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων βάσει ενός διετούς δυσμενούς οικονομικού σεναρίου και αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα τον Ιούνιο.

Στις τράπεζες με τη χειρότερη επίδοση εκτιμάται πως θα περιλαμβάνονται μη εισηγμένοι οργανισμοί όπως η γερμανική κρατική Landesbanken και τα ισπανικά ταμιευτήρια. Αδύναμες εισηγμένες τράπεζες μπορεί να ξεπεράσουν τον σκόπελο του δείκτη Tier 1, αλλά να χαρακτηριστούν "απορριπτέες". Και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχει ξεκαθαρίσει πως θα ασκηθούν και σε αυτές πιέσεις για να προχωρήσουν σε κινήσεις βελτίωσης της κεφαλαιουχικής τους επάρκειας.

Προς το παρόν, φέτος, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν συνολικά ανακοινώσει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 34 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δεδομένου πως τον προηγούμενο χρόνο οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων άγγιξαν τα 55 δισ. ευρώ.

Με εξαίρεση τη Unicredit, οι άλλες τέσσερις τράπεζες στις οποίες αναφέρεται η Morgan Stanley υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως προς τη φετινή πορεία της μετοχής. Οι τίτλοι της Alpha, της BES και της Raiffeisen έχουν απόδοση χαμηλότερη κατά 5% - 10% από τον δείκτη FTSE Europe banks.

Οι μετοχικοί δείκτες για τον τραπεζικό κλάδο στον ευρωπαϊκό Βορρά -στις χώρες Βρετανία, Σουηδία, Γαλλία και Γερμανία- κινούνται ανοδικά φέτος, ενώ αντιθέτως οι ελληνικές και οι πορτογαλικές τραπεζικές μετοχές καταγράφουν απώλειες. Αναλυτές εκτιμούν ότι έπεται περαιτέρω διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στις τράπεζες του ευρωπαϊκού Βορρά και του ευρωπαϊκού Νότου αφού περιορίζονται τα περιθώρια, ενώ παράλληλα εντείνονται οι ανησυχίες για την κρίση χρέους.

Η Morgan Stanley επισημαίνει ακόμα ότι οι εκτιμήσεις για τους στόχους κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων του ευρωπαϊκού Νότου έχουν ψαλιδιστεί κατά περίπου 20% τους τελευταίους μήνες, ενώ αντιθέτως οι στόχοι κερδοφορίας παραμένουν σταθεροί για τις τράπεζες του ευρωπαϊκού Βορρά.

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v