Οι τράπεζες κέρδισαν τη μάχη της Βασιλείας ΙΙΙ

Με πιεστικό λόμπι, η χρηματοπιστωτική βιομηχανία κατάφερε τις παγκόσμιες εποπτικές αρχές να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις για τα κεφάλαια που θα βάζουν οι τράπεζες στην άκρη, ώστε να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις.

  • Patrick Jenkins και Brooke Masters (Λονδίνο)
Οι τράπεζες κέρδισαν τη μάχη της Βασιλείας ΙΙΙ
Με επίμονο λόμπι, οι τράπεζες κατάφεραν τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές να υπαναχωρήσουν στην προσπάθεια να υποχρεώσουν τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία να βάλει στην άκρη δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον κεφάλαια, για να αντιμετωπίσει τυχόν μελλοντικές κρίσεις.

Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις για τις λεπτομέρειες της εποπτικής μεταρρύθμισης που ανακοινώθηκε έξι μήνες πριν, η συμβιβαστική συμφωνία της επιτροπής της Βασιλείας υποδεικνύει ότι «έχει μπει νερό στο κρασί» των προτάσεων.

Το προσχέδιο των σκέψεων της επιτροπής, που εποπτεύει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση, θα παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Τορόντο.

Η πιο σημαντική αλλαγή στις προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορά στις συστάσεις της επιτροπής για τον όγκο των ρευστοποιήσιμων κεφαλαίων που θα πρέπει να κρατούν οι τράπεζες για να προστατευτούν από μια κρίση.

Τα προτεινόμενα έκτακτα μέτρα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης θα προχωρήσουν. Αλλά η επιτροπή πιθανότατα θα εγκαταλείψει τη σκέψη ότι οι τράπεζες θα πρέπει να υποχρεωθούν να κρατήσουν έναν μακροπρόθεσμο «συντελεστή σταθερής καθαρής χρηματοδότησης» που θα ευθυγραμμίζεται με τη διάρκεια ζωής των ενεργητικών και παθητικών τους. Αυτή η ακανθώδης πρόταση, στην οποία αντιστάθηκαν σθεναρά οι τράπεζες, θα αντικατασταθεί πιθανόν με ένα εναλλακτικό σύστημα επόπτευσης, δήλωσαν αξιωματούχοι που πρόσκεινται στις εξελίξεις.

Οι τραπεζίτες δηλώνουν ότι το τροποποιημένο σχέδιο θα αποτρέψει υπερβολική αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και της δανειακής χρέωσης των πελατών. Ισχυρίζονται ότι οι προτάσεις, όπως είχαν διαμορφωθεί αρχικά πριν από έξι μήνες, θα κόστιζαν στον κλάδο έως 5 τρισ. ευρώ σε επιπλέον κόστος.

Οι αναλυτές υπολογίζουν επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙΙ, αν εφαρμόζονταν παράλληλα με τους νέους φόρους που εφαρμόζονται σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, θα μείωναν τη μετοχική απόδοση (return on equity) μιας μέσης τράπεζας από το 20% στο 5%.

Οι αλλαγές, πάντως, που είναι το αποτέλεσμα επίμονου λόμπι των τραπεζών, σίγουρα θα χαρακτηριστούν από τους «σκληροπυρηνικούς» οπισθοχώρηση.

Άλλα ζητήματα, όπως η μεταχείριση των κεφαλαίων των θυγατρικών που εν μέρει κατέχει μια τράπεζα και τα ασφαλιστικά ελλείμματα, ενδεχομένως να γίνουν αντικείμενο ελάχιστης παγκόσμιας παρέμβασης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Οι «σκληροπυρηνικοί» μεταρρυθμιστές θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα αφοπλίσει τις προσπάθειες διεθνούς προσέγγισης.

«Η επιτροπή της Βασιλείας προσπαθεί να δώσει μεγάλη ελευθερία στις μεμονωμένες χώρες», δήλωσε κορυφαίος Ισπανός τραπεζίτης. «Έτσι όμως θα γίνει σκέτο μπέρδεμα, δεν θα υπάρχει κοινό ανταγωνιστικό πεδίο».
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v