Οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης ετοιμάζονται να κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος την επόμενη εβδομάδα, δίνοντας για άλλη μια φορά το «πράσινο φως» για την αποδοχή ομολόγων που εκδίδονται από την ελληνική κυβέρνηση ως ενέχυρων (collateral) για δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η κίνηση θα προσέφερε περαιτέρω ώθηση στην Ελλάδα – και ειδικά στις δοκιμαζόμενες τράπεζες της – μετά την συμφωνία των πιστωτών της ελληνικής κυβέρνησης νωρίς την Τετάρτη για μια επί της αρχής συμφωνία για την χαλάρωση του δυσθεώρητου χρέους της χώρας και την υπέρβαση του αδιεξόδου ανάμεσα στην Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, που αποτελείται από έξι από τους ανώτατους αξιωματούχους του θεσμού και τους επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών στην ευρωζώνη, θα συναντηθεί την επόμενη Πέμπτη στην Βιέννη. Αξιωματούχοι στην Ελλάδα είναι αισιόδοξοι ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει στην συνάντηση να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν κρατικό χρέος ως ενέχυρο για να αποκτήσουν πρόσβαση στο ρευστό της κεντρικής τράπεζας.
Το περασμένο καλοκαίρι, ο Βίτορ Κονστάντσιο, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα επαναφέρει το «σωσίβιο» ρευστότητας μόλις ικανοποιηθεί ότι υπάρχει «αξιόπιστη εφαρμογή» του προγράμματος, ένα εμπόδιο που η χώρα αναμένεται να περάσει.
Η ΕΚΤ είχε αποσύρει το σωσίβιο – συγκεκριμένα είχε άρει την εξαίρεση που έκανε το ελληνικό χρέος επιλέξιμο για τις δημοπρασίες της κεντρικής τράπεζας παρά την αξιολόγηση του ως junk από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης – το Φεβρουάριο του 2015. Από τότε, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει κρατηθεί στην ζωή από τα δάνεια της κεντρικής τράπεζας της χώρας, της Τράπεζας της Ελλάδας.
Αν το συμβούλιο της ΕΚΤ ψηφίσει υπέρ της επαναφοράς του waiver (της εξαίρεσης), oι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα φθηνότερα δάνεια της κεντρικής τράπεζας αντί για τα πιο ακριβά έκτακτα δάνεια, γνωστά ως Έκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας (ΕLA), που προσφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας. Τα όρια στα έκτακτα δάνεια, τα οποία η Τράπεζα της Ελλάδας χορηγεί μόνο κατ’ εντολή της ΕΚΤ, ανάγκασαν την Ελλάδα να εισάγει κεφαλαιακούς ελέγχους κατά το απόγειο της κρίσης του περσινού καλοκαιριού.
Η επανεισαγωγή του waiver δεν θα επέτρεπε ωστόσο στην ελληνική κυβέρνηση να επωφεληθεί άμεσα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, γνωστό και ως ποσοτική χαλάρωση.
Στο πλαίσιο του QE, η ΕΚΤ αγοράζει 80 δισ. ευρώ ακριβών κυρίως κρατικών ομολόγων κάθε μήνα. Αν και οι αγορές έχουν σαν στόχο κυρίως την τόνωση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, οι κυβερνήσεις της περιοχής επωφελούνται εξαιτίας του αντίκτυπου που έχει το QE στην μείωση του κόστους δανεισμού.
Ωστόσο, παραμένουν σημαντικά εμπόδια στην συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE. Η ΕΚΤ βάζει όρια στην ποσότητα του χρέους που μπορεί να έχει από κάθε συγκεκριμένη χώρα. Η Ελλάδα υπερβαίνει αυτά τα όρια εξαιτίας των αγορών ελληνικών ομολόγων που έγιναν σε προηγούμενα έκτακτα προγράμματα.
Ενώ η Ελλάδα θα κατέβει κάτω από αυτά τα όρια αν κάνει αποπληρωμές στην ΕΚΤ στο τέλος Ιουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο θα χρειαζόταν επίσης να προβεί σε μια ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Οι νέες αγορές υπό το QE υπόκεινται επίσης σε περιόδους απαγόρευσης (blackout periods) μεταξύ των αξιολογήσεων των θεσμών που εποπτεύουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation