Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένουμε από τη συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να αναγνωρίσει ότι η χαλάρωση του πληθωρισμού και η εξασθένηση της αγοράς εργασίας δικαιολογούν στροφή πολιτικής. Πότε αναμένεται μείωση επιτοκίων.

Τι περιμένουμε από τη συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα
O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται αυτή την εβδομάδα να θέσει τις βάσεις για χαμηλότερο κόστος δανεισμού, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει λάβει ευνοϊκή τροπή και η αγορά εργασίας συνεχίζει να μαλακώνει.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή είναι έτοιμη να διατηρήσει και πάλι σταθερό το βασικό της επιτόκιο σε υψηλό 23 ετών, στο 5,25-5,5%, όταν ολοκληρωθεί η διήμερη συνεδρίασή της την Τετάρτη. Ενώ η ίδια η απόφαση για τα επιτόκια φαίνεται να είναι αδιάφορη, η συνεδρίαση θα χρησιμεύσει ως σημαντική βάση για την περαιτέρω προετοιμασία μιας στροφής της νομισματικής πολιτικής ήδη από τον Σεπτέμβριο.

"Η Fed κινείται πιο κοντά σε μια μείωση των επιτοκίων και οι ανακοινώσεις της αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να το αντανακλούν αυτό", δήλωσε ο Brian Sack, πρώην επικεφαλής της Ομάδας Αγορών της Fed της Νέας Υόρκης, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής στο hedge fund Balyasny Asset Management.

Αυτό που έχει δώσει στους αξιωματούχους το περιθώριο να αγκαλιάσουν πιο άμεσα την ιδέα της μείωσης των επιτοκίων είναι οι σαφέστερες ενδείξεις ότι μετά από πολλές κρίσεις, ο πληθωρισμός επιτέλους έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή έχει υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, τιθασεύοντας τους φόβους που αναζωπυρώθηκαν νωρίτερα φέτος μετά από μια απρόβλεπτη αναποδιά. Και η αγορά εργασίας, η οποία κάποτε αποτελούσε ανησυχητικό παράγοντα των πληθωριστικών πιέσεων, έχει επίσης εισέλθει σε νέα φάση. Οι προσλήψεις έχουν επιβραδυνθεί από τον πυρετώδη ρυθμό τους, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της αύξησης των μισθών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v