Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πού ποντάρουν για ανάπτυξη και νέα δάνεια

Η αύξηση των χορηγήσεων σε πρώτο πλάνο από τους τραπεζίτες. Σε ποιους κλάδους βλέπουν μεγάλη ζήτηση. Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα μηνύματα που έστειλαν στις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις.

Τράπεζες: Πού ποντάρουν για ανάπτυξη και νέα δάνεια

Η ανάγκη αύξησης των επενδύσεων με καύσιμο την ταχεία απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί για τις τράπεζες την αιχμή του δόρατος για την αύξηση της κερδοφορίας τους τουλάχιστον μέχρι το 2026 με βάση τα υπό υλοποίηση business plan. Η ανάγκη αυτή επισημάνθηκε από τους τέσσερις διευθύνοντες συμβούλους Φ. Καραβία (Eurobank), Β. Ψάλτη (Alpha Bank), Χρ. Μεγάλου (Piraeus) και Π. Μυλωνά (Εθνική Τράπεζα) κατά τις πρόσφατες ομιλίες τους στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων καθώς η αύξηση της κερδοφορίας πέραν του προφανούς για μια τράπεζα αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την περαιτέρω αύξηση της μερισματικής πολιτικής τα επόμενα έτη.

Μια επίσης κοινή στόχευση των τεσσάρων CEO είναι η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού των τραπεζών που διοικούν καθώς τα ζητούμενα, όσον αφορά τα προσόντα έχουν αλλάξει άρδην με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στο banking και απαιτούν άλλες δεξιότητες, με αιχμή την παραγωγή νέων κερδοφόρων προϊόντων, λίγο έξω από τα στενά όρια της παραδοσιακής τραπεζικής είτε πρόκειται για τον νευραλγικό τομέα του wealth management είτε για τις χορηγήσεις πράσινου χαρακτήρα προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Με διαφορετικό τρόπο και οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι «βλέπουν» την ανάπτυξη των πιστωτικών ιδρυμάτων και εκτός συνόρων. Κοινή βάση είναι η αύξηση της πελατείας πέραν από τα στενά όρια της ελληνικής επικράτειας. Κι αυτή η στρατηγική έχει την εξής κοινή οπτική: τη βέλτιστη αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία απαιτεί μεν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, εξοικονομεί όμως λειτουργικά κόστη καθώς δεν χρειάζεται φυσική παρουσία εν προκειμένω καταστήματα και προσωπικό.

Επενδύσεις/Χρηματοδότηση

«Στην Ελλάδα, η Τράπεζά μας έχει κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας – των μεγάλων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, των επιχειρήσεων (μικρών, μεσαίων και μεγάλων) και των νοικοκυριών. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοδότηση και τη συνολικότερη διευκόλυνση των επενδύσεων, ξένων και εγχώριων, ιδιωτικών και δημόσιων», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, στη Eurobank, οι επενδύσεις είναι βασικός στόχος του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού». Με βάση το επιχειρησιακό μας σχέδιο για την περίοδο 2024 έως 2026 προβλέπεται απόδοση επί των ενσώματων κεφαλαίων στην περιοχή του 15%. «Η θετική πορεία συνεχίζεται και το πρώτο εξάμηνο του 2024, και αυτό θα αποτυπωθεί στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μας, στις 31 Ιουλίου», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Αlpha Bank Βασίλης Ψάλτης υπογράμμισε την ανάγκη για επενδύσει, για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. «Η κεφαλαιοποίηση της ηγετικής μας θέσης στο Wholesale Banking συνιστά βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας. Το 2023 παρά τις αυξημένες αποπληρωμές, καταφέραμε να αυξήσουμε τις καθαρές χρηματοδοτήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις κατά 7%. Στην Αlpha Bank αντιλαμβανόμαστε τον σημαντικό ρόλο που καλούμαστε να διαδραματίσουμε σε αυτή τη στροφή της ελληνικής οικονομίας. Η στενή χρηματοδοτική σχέση που έχουμε χτίσει με το 80% των μεγάλων και το 65% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μας καθιστά ουσιαστικό στήριγμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Και αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης ερχόμαστε να τιμήσουμε με τη νέα μας οργανωτική δομή στην επιχειρηματική τραπεζική με 10 εξειδικευμένες μονάδες, που εστιάζουν σε συγκεκριμένους κλάδους όπως, μεταξύ άλλων, την ενέργεια, τις υποδομές, τη ναυτιλία και τον τουρισμό», ανέφερε.

Στον βασικό πυλώνα ανάπτυξης το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Χρήστος Μεγάλου. «Θετικά στην ανάπτυξη θα συμβάλλουν οι επενδύσεις από την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και η διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων. Η ταχύτητα της ανάκαμψης, αλλά και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποτελέσουν αποφασιστικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τον τραπεζικό τομέα και τον Όμιλο Πειραιώς ειδικότερα. Στην Πειραιώς εργαζόμαστε συστηματικά για να βοηθήσουμε και στην αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ», τόνισε.

Στην περαιτέρω αύξηση των χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις αναφέρθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. «Το μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να είναι σταθερό και ευνοϊκό τα επόμενα έτη. Ως εκ τούτου θα υπάρξει ισχυρή ζήτηση δανείων», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς και πρόσθεσε ότι η Εθνική Τράπεζα πρωταγωνιστεί στην χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων σε κρίσιμους και αποδοτικούς τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η ναυτιλία, η μεταποίηση κ.ά. Επίσης, η τράπεζα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην χρηματοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά  η πλεονάζουσα ρευστότητα του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v