Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα πιέσει ώστε ένα σχέδιο φορολόγησης των συναλλαγών σε μετοχές και ομόλογα να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ, παρά τη σθεναρή αντίσταση του Ηνωμένου Βασιλείου και τις προειδοποιήσεις των τραπεζών πως αυτό θα είναι επιβλαβές για τις δραστηριότητές τους.
Ενώ μόνο 11 κράτη –περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας- σκοπεύουν να συμμετάσχουν στη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ο κ. Σόιμπλε είπε το Σάββατο ότι αυτό θα έπρεπε να θεωρηθεί μόνο ως ένα πρώτο στάδιο και πως μετά θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες προκειμένου να πειστούν και τα άλλα κράτη να συμμετάσχουν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, πρότεινε για πρώτη φορά τη φορολόγηση αυτή το 2011, καθώς οι πολιτικοί προσπαθούσαν να καταστείλουν τη δημόσια οργή για τις μαζικές διασώσεις των τραπεζών που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Οι συνήγοροι του μέτρου -το οποίο προωθείται έντονα από τη Γαλλία- επιχειρηματολογούν ότι αυτό θα ανάγκαζε τις τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις να έχουν μία δίκαιη συμβολή στο δημόσιο ταμείο. Ένα άλλο κίνητρο θα είναι να αποθαρρύνουν τις κερδοσκοπικές συναλλαγές που δεν συνδέονται με την πραγματική οικονομία.
Αλλά ο υποθετικός αυτός φόρος έχει γίνει «μπαμπούλας» για τη Βρετανία, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι το προσχέδιο του μέτρου θα έπληττε τους traders με βάση το Λονδίνο, παρότι η χώρα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της.
Η αναβίωσή του είναι επίσης ενοχλητική για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς εκείνη εντείνει μία εκστρατεία ώστε να διαπραγματευτεί νέα συμφωνία με την ΕΕ, ενόψει του προγραμματισμένου δημοψηφίσματος σχετικά με τη διατήρηση της ιδιότητας του μέλους της χώρας στο μπλοκ.
Ο κ. Σόιμπλε και οι υπουργοί Οικονομικών από 10 χώρες που συμμετέχουν, συζήτησαν την πρωτοβουλία σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο το Σάββατο. Οι 11 χώρες ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις επάνω στο μέτρο αφού ναυάγησαν το 2012 οι προσπάθειες για συμφωνία σε όλη την έκταση της ΕΕ.
«Κάναμε σημαντική αν όχι αποφασιστική πρόοδο», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί, ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, ο οποίος είναι σταθερός υποστηρικτής της πρωτοβουλίας. «Αυτή η συμφωνία είναι πιθανή και παραπάνω από πιθανή, αν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε φιλόδοξα».
Η ανεβασμένη διάθεση σηματοδότησε μία αλλαγή συγκριτικά ακόμη και με λίγους μήνες πριν, όταν η πρωτοβουλία φαινόταν ουσιαστικά «νεκρή».
Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε στους ρεπόρτερ μετά τη συνάντηση, ότι μία φορολογία που θα εκτείνεται μόνο σε 11 από τις 28 χώρες της ΕΕ είναι αδέξια, γιατί δεν συνάδει με τα σχέδια που αναπτύσσονται στις Βρυξέλλες για καλύτερη ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών σε όλο το μπλοκ.
Η επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει τα σχέδιά της για αυτή την πρωτοβουλία, τη γνωστή ως «Ένωση Κεφαλαιαγορών» (Capital Market Union), αργότερα μέσα στον μήνα.
Τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρίες έχουν προειδοποιήσει ότι η φορολογία στις συναλλαγές θα λειτουργούσε ενάντια στον στόχο αυτής της πρωτοβουλίας, αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης για τις ευρωπαϊκές εταιρίες.
Οι συζητήσεις του Σαββάτου εστίασαν στο εύρος της φορολόγησης -που σε αυτό το στάδιο θα εφαρμοστεί σε μετοχές και παράγωγα- και ειδικές απαλλαγές, μεταξύ των οποίων και το σε ποιο βαθμό θα καλύπτονται τα επιτόκια των παραγώγων.
Ο Γιόχαν φαν Όφερτφελντ, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε σε συνέντευξη ότι οι συζητήσεις κατέστησαν σαφές πως αρκετές χώρες επιθυμούν τη θέσπιση απαλλαγών από το φορολογικό καθεστώς.
Ο κ. Φαν Όφερτφελντ τόνισε πως εκείνος στήριξε την εξαίρεση των πράξεων hedging από εταιρίες στην «πραγματική πλευρά της οικονομίας», προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωπες με επιπρόσθετα κόστη από τη φορολογία οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, έθεσε τον προβληματισμό του σχετικά με τη φορολόγηση των συνταξιοδοτικών ταμείων, καθώς και των παραγώγων.
«Και αν προσθέσετε όλα όσα που ζητήθηκαν, υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξουμε στο τίποτα», ανέφερε ο κ. Φαν Όφερτφελντ στους FT. «Δεν έχουν μείνει και πολλά».
© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation