Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μεγάλος αδελφός» για τα τραπεζικά στελέχη με υψηλές αμοιβές

Η ΤτΕ ξεκινά τη συλλογή δεδομένων για τραπεζικά στελέχη με ετήσιες μικτές αποδοχές τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ. Συνυπολογίζονται bonuses, προαιρετικές συνταξιοδοτικές παροχές καθώς και αποζημιώσεις αποχώρησης.

«Μεγάλος αδελφός» για τα τραπεζικά στελέχη με υψηλές αμοιβές

Τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority- EBA), οι οποίες έχουν εκδοθεί από την 30η Ιουνίου 2022, αναφορικά με τη συλλογή δεδομένων για τον αριθμό των τραπεζικών στελεχών με ετήσιες, μικτές, αποδοχές υψηλότερες του 1 εκατ. ευρώ υιοθέτησε η Τράπεζα της Ελλάδος, με απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, στις 15 Ιουλίου.

Βάσει της απόφασης, οι εγχώριες τράπεζες, οι μητρικές τους εταιρείες συμμετοχών, καθώς και τα υποκαταστήματα ξένων τραπεζών, που λειτουργούν στην Ελλάδα, με έδρα σε χώρες εκτός ΕΟΧ, υποχρεούνται να υποβάλουν στοιχεία για τα υψηλά αμειβόμενα πρόσωπα.

Τα στοιχεία θα υποβάλλονται, μια φορά το χρόνο, ως τις 15 Ιουνίου και θα αφορούν στις αποδοχές του προηγούμενου οικονομικού έτους. Ως αφετηρία υποβολής ορίζεται το οικονομικό έτος 2022. Επομένως, το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ.

Οι τράπεζες υποχρεούνται, επίσης, να ενημερώσουν ως τις 15 Μαΐου κάθε έτους τη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ, περί της ύπαρξης ή μη στελεχών που είχαν μικτές αποδοχές τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Αν δεν υπάρχουν υψηλά αμειβόμενα πρόσωπα, δεν υποβάλλονται στοιχεία. Ως μισθολογικό κλιμάκιο νοείται το εύρος του ποσού των ετήσιων συνολικών ακαθάριστων αποδοχών.

Συνυπολογίζονται τα bonuses

Με βάση την απόφαση στις μικτές ετήσιες αποδοχές συνυπολογίζονται και τυχόν εγγυημένα bonuses, προαιρετικές συνταξιοδοτικές παροχές, καθώς και τα ποσά αποζημιώσεων, λόγω αποχώρησης.

Η αναλογία, μεταξύ μεταβλητών και σταθερών αποδοχών για τα υψηλά αμειβόμενα πρόσωπα, που είναι συγκεκριμένα μέλη του προσωπικού, θα πρέπει να είναι μικρότερη από 100% (200% με την έγκριση της γενικής συνέλευσης), μετά την αφαίρεση των ποσών που αποδίδονται ως αποζημίωση λόγω αποχώρησης ή των εγγυημένων μεταβλητών αποδοχών, που δεν έχουν ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό της αναλογίας. Η απόφαση ορίζει κλιμάκια αποδοχών ( π.χ. 1ο κλιμάκιο από 1 ως 2 εκατ. ευρώ μικτές αποδοχές, 2ο από 2 ως 3 εκατ. ευρώ και ούτω καθεξής).

Υπενθυμίζεται ότι οι εγχώριες συστημικές τράπεζες από την περσινή χρονιά έχουν αυξήσει τα επίπεδα των σταθερών αποδοχών για τα ανώτατα τραπεζικά στελέχη, ενώ έχουν εισάγει κατόπιν εγκρίσεων από τις γενικές συνελεύσεις, bonuses σε μετρητά ή/και σε δωρεάν μετοχές, ενώ εδώ και χρόνια έχουν υιοθετήσει stock option plans καθώς και προαιρετικές συνταξιοδοτικές παροχές.

Η υιοθέτηση, επομένως, των κατευθυντηρίων οδηγιών της EBA έρχεται σε μια περίοδο που υπάρχουν πλέον υψηλά αμειβόμενα τραπεζικά στελέχη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v