Πόσο θα κρατήσει η... αντεπίθεση του πετρελαίου

Η τιμή του Brent έχει εκτιναχθεί κατά 27% από τα χαμηλά της Πέμπτης. Προσωρινή ανάκαμψη ή μήπως η αρχή μίας νέας ανοδικής πορείας; Τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις στην αγορά μαύρου χρυσού για τα χρηματιστήρια.

Πόσο θα κρατήσει η... αντεπίθεση του πετρελαίου

Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά το πετρέλαιο βρίσκεται και πάλι σε bull market. Η τιμή του Brent καταγράφει άνοδο σχεδόν 21% από τα χαμηλά της 13ης Ιανουαρίου και 27% από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Πέμπτης μέχρι τα υψηλά της Τρίτης.

Είναι η ταχύτερη άνοδος για την τιμή του πετρελαίου από το Μάρτιο του 2009, όταν η επιστροφή σε ανοδική πορεία έδωσε το σήμα για αγορά μετοχών, με καταπληκτικό συγχρονισμό, καθώς τα χρηματιστήρια έπιαναν τα χαμηλά της κρίσης.

Η επόμενη ταχύτερη άνοδος ήταν το καλοκαίρι του 2012, όταν μέσα σε 20 συνεδριάσεις – έναντι 15 αυτή τη φορά – ενισχύθηκε κατά το ένα πέμπτο. Όσοι αγόρασαν τότε μετοχές τα πήγαν ιδιαίτερα καλά, καθώς καταλάγιασαν οι ανησυχίες για διάσπαση της ευρωζώνης.

Μήπως οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου είναι και πάλι οιωνός για άνοδο στις χρηματιστηριακές αγορές; Οι αισιόδοξοι παραπέμπουν στην ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου το 2004, που συνέπεσε τέλεια με την ανάκαμψη στα χρηματιστήρια.

Οι πιο δύσπιστοι επενδυτές όμως, εξετάσουν και άλλα μηνύματα. Από τι 2009, με την αστάθεια στην αγορά πετρελαίου υπήρξαν αρκετές ανακάμψεις, που όμως, αποδείχθηκαν παροδικές. Παρόμοιες κινήσεις καταγράφηκαν επίσης το Μάιο του 2000 και το 2002 και τελικά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο μόνο για παροδικό ράλι στα χρηματιστήρια.

Οι τεχνικοί παράγοντες  αποτελούν επίσης λόγο για επιφυλακτικότητα. Το πετρέλαιο ήταν υπερπουλημένο με βάση πολλούς παράγοντες, γεγονός που οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι θα υπήρχε ανάκαμψη απλώς και μόνο επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί.

Τελικά, η χρήση του πετρελαίου ως δείκτης για τις υπόλοιπες αγορές προέρχεται από την ευαισθησία που έχει η ενεργειακή αγορά στην ζήτηση, η οποία έχει μειωθεί περισσότερο από 50% με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό αλλάζει. Αντιθέτως, η ανάκαμψη στην τιμή του πετρελαίου συμπίπτει με ενδείξεις περιορισμού της προσφοράς. Την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών γεωτρήσεων στις ΗΠΑ, ενώ πολλοί πετρελαϊκοί κολοσσοί διεθνώς ανακοίνωσαν μεγάλες περικοπές στις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες.

Πράγματι, ο δείκτης οικονομικών εκπλήξεων της Citi για τις ΗΠΑ βρίσκεται και πάλι υπό το μηδέν. Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν απογοητευτικά στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης για το τέταρτο τρίμηνο, τη Δευτέρα τα στοιχεία μεταποίησης που ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών και την Τρίτη οι παραγγελίες για το βιομηχανικό κλάδο που ήταν πιο αδύναμες από ότι αναμενόταν. Η αμερικανική οικονομία δεν είναι στάσιμη, αλλά οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές είχαν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Συνήθως χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να προσαρμοστούν οι προσδοκίες σε χαμηλότερη επίπεδο, κι αυτό δημιουργεί εμπόδια για τις αμερικανικές μετοχές – ακόμη κι αν υπάρχει η μερική αντιστάθμιση από το θετικό κλίμα στην αγορά πετρελαίου.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v